ΔΙΕΘΝΗ

Επικεφαλής της MI5 διορίσθηκε ο κατάσκοπος που είχε ερευνήσει την επίθεση στον Σκριπάλ

επικεφαλής-της-mi5-διορίσθηκε-ο-κατάσκοπ-138507

Η Βρετανία διόρισε στη θέση του επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών MI5 τον Κεν Μακάλουμ, έναν κατάσκοπο καριέρας ο οποίος είχε ηγηθεί της απάντησης στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Ο Μακάλουμ, ο οποίος εργάζεται για την MI5 εδώ και 25 χρόνια, πέρασε την πρώτη δεκαετία του στην MI5 επικεντρώνοντας στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά στη συνέχεια ασχολήθηκε με την καταπολέμηση μαχητικών ισλαμιστών, την ανάπτυξη της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο. Στη συνέχεια, αφού ο Ρώσος πρώην μυστικός πράκτορας Σκριπάλ και η κόρη του, η Γιούλια, βρέθηκαν το 2018 δηλητηριασμένοι από τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok που είχε αναπτυχθεί από τη Σοβιετική Ένωση, ο Μακάλουμ ηγήθηκε της απάντησης της υπηρεσίας στην απόπειρα φόνου, ανακοίνωσε η MI5.

Επικεφαλής της MI5: Ο λαός μας πασχίζει να κρατήσει τη χώρα ασφαλή

«Ο λαός μας –με τους εταίρους μας– πασχίζει να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και θέλει να κάνει ό,τι χρειάζεται γι’αυτό», ανέφερε ο Μακάλουμ σε δήλωση που εξέδωσε. «Έχοντας αφιερώσει τον εργάσιμο βίο μου σ’ αυτή την ομαδική προσπάθεια, είναι τώρα μεγάλη τιμή που καλούμαι να τεθώ επικεφαλής της», πρόσθεσε.

Ο Άντριου Πάρκερ, ο οποίος συνταξιοδοτείται στο τέλος Απριλίου, ηγούνταν της MI5 από το 2013. Παρέμεινε στη θέση περισσότερο απ’ ό,τι συνηθίζεται για να εξασφαλίσει μια σταθερή μετάβαση στη διάρκεια της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου.

Η MI5 δημιουργήθηκε το 1909 για να αντιμετωπίσει τη γερμανική κατασκοπεία πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αποστολή της είναι να προστατεύει την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας. Αυτή τη στιγμή το κύριο έργο της είναι η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, αν και είναι επίσης μια υπηρεσία αντικατασκοπείας. Απασχολεί περίπου 4.000 ανθρώπους.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου