Ρεκόρ δωδεκαετίας η ανεργία στη Γαλλία

Τελευταία ενημέρωση: 2011-12-27, 17:54:41
Ρεκόρ δωδεκαετίας η ανεργία στη Γαλλία

Tο ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία σκαρφάλωσε τον περασμένο μήνα (Νοέμβριο) τόσο ψηλά, ώστε το 2011 να θεωρείται πλέον ως η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 12ετίας. Η τάση είναι ανοδική. Οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών προσπαθούν να πάρουν μέτρα, καθώς το 2012 είναι χρονιά προεδρικών εκλογών.

 

Πλήττονται κυρίως οι νέοι

Μέτρα ανακοίνωση ο Γάλλος υπουργός Εργασίας ΜπερτρανΣύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο αριθμός των Γάλλων που έκαναν αίτηση για θέση εργασίας χωρίς να έχουν δουλέψει στο παρελθόν αυξήθηκε  κατά 30.000 περίπου το μήνα Νοέμβριο. Αν προσθέσουμε και τους άνεργους των υπολοίπων κατηγοριών, δηλαδή τους μερικώς απασχολούμενους, τότε το σύνολο αγγίζει τους 4.244.000 ανέργους. Σε ένα χρόνο καταγράφηκε αύξηση κατά 5,2% . Το συνολικό ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 9,3% με τάση αυξητική. Πρόκειται για τα μεγαλύτερο που σημειώνεται από το 1999. Καμιά ηλικιακή ομάδα δεν φαίνεται να μένει αλώβητη, οι νέοι κάτω των 25, όμως, πλήττονται ιδιαίτερα. Ο υπουργός Εργασίας Ξαβιέ Μπερτράν  απέδωσε  το φαινόμενο στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και πρότεινε την άμεση λήψη δύο μέτρων για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης:  τη μεγαλύτερη ευελιξία στην οργάνωση της εργασίας. με ένα διπλό σύμφωνο ανάμεσα σε εργοδοσία και εργαζόμενους, το σύμφωνο ανταγωνιστικότητα και εργασία», όπως το ονόμασε και το μέτρο της μερικής απασχόλησης. Πρόκειται για κάτι εντελώς νέο στη Γαλλία και αναμένονται έντονες συζητήσεις, τουλάχιστον με τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς, τους οποίους ο υπουργός προσκάλεσε σε μια πρώτη συνάντηση στις 6 Ιανουαρίου.

«Στάχτη στα μάτια»

"Θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις". Ο υπ. Οικονομικών ΜπαρουένΗ ανεργία δεν είναι πρόβλημα εσωτερικό» τόνισε ο Μπερτράν στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL «Μόνο στη Γερμανία μειώνονται τα ποσοστά, επειδή οι Γερμανοί έκαναν βαθιές μεταρρυθμίσεις στο τομέα της απασχόλησης τα τελευταία 10 χρόνια». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι θα θέσει σε λειτουργία όλα τα εργαλεία για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν  τις επιπτώσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πρόεδρος Σαρκοζί έχει προσκαλέσει στις 18 Ιανουαρίου τους κοινωνικούς εταίρους και εμπλεκόμενους στη «Συνάντηση Κορυφής για την Απασχόληση», όπως αποκαλεί. 4 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές οι Σοσιαλιστές θεωρούν ότι όλα αυτά είναι στάχτη στα μάτια και ότι πρόκειται για προεκλογικές κινήσεις ενός προέδρου που αύξησε την ανεργία κατά ένα εκατομμύριο στη διάρκεια της θητείας του.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
4
=