ΔΙΕΘΝΗ

Τα νεότερα ηλικιακά θύματα της πανδημίας του κορονοϊού

τα-νεότερα-ηλικιακά-θύματα-της-πανδημ-142133

Μόλις 22 ετών, ο Βρετανός Τόμας Ντέϊβις εκδήλωσε συμπτώματα κορονοϊού την προηγούμενη Παρασκευή. Έξι ημέρες μετά, θα τον έβρισκε νεκρό στο κρεβάτι, η επίσης νεαρή σύζυγός του.

Το προηγούμενο βράδυ, ενώ παρακολουθούσαν τηλεόραση της περιέγραφε πως η αδιαθεσία του είχε υποχωρήσει και ένιωθε περδίκι. Παρ’ όλα αυτά, είχε αποφασίσει να υποβληθεί στο τεστ για να διαπιστώσει αν έχει τον ιό, έτσι ώστε να προστατεύσει τα δύο παιδιά του, το μικρότερο εκ των οποίων είναι μόλις δέκα ημερών.

Δεν πρόλαβε. Στο νοσοκομείο, επιβεβαιώθηκε μετά θάνατον, ότι όντως νοσούσε από τον ιό. Οι συγγενείς τους δεν μπόρεσαν ούτε να τον δουν, ούτε να τον αποχαιρετήσουν, μετά από τις συστάσεις των γιατρών. Ο Τόμας ήταν υγιέστατος. Έτρεχε σχεδόν κάθε ημέρα και οι πιο πρόσφατες εξετάσεις του ήταν άριστες. Κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του δεν υπέφερε από δύσπνοια, παρά μόνο από δέκατα και έναν επίμονο βήχα.

Η περίπτωσή του δεν είναι η μοναδική. Όσο περνάει ο καιρός, καθίσταται σαφές ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον κορονοιό. Στη Μεγάλη Βρετανία, ένας 18χρονος και στη Γαλλία μία 16χρονη είναι νεκροί. Τις τελευταίες ημέρες και άλλοι νέοι και υγιείς άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού, χωρίς, μάλιστα, να εκδηλώσουν ανησυχητικά συμπτώματα που θα τους ανάγκαζαν να επισκεφτούν κάποια νοσοκομείο.

Μία νοσοκόμα όχι μόνο είδε τον 28χρονο γιό της να πεθαίνει από την πανδημία, αλλά δεν πρόλαβε να τον θρηνήσει. Πέντε λεπτά αφότου τον αποσύνδεσαν από τα μηχανήματα, ένας άλλος ασθενής τοποθετήθηκε στο κρεβάτι του. Η Τζάκι Χάρκινς με αφορμή τον τραγικό θάνατο του μοναχογιού της που έχασε τη μάχη εξαιτίας της πνευμονίας που του προκάλεσε ο ιός, δημοσιοποίησε την ιστορία του για να προειδοποιήσει άλλους νέους. «Ο κορωνοϊός δεν αφορά τους ηλικιωμένους. Αφορά τους πάντες».

Ένας επίσης υγιής 44χρονος από το Τέξας των έχασε τη μάχη, με την οικογένειά του να τον περιγράφει ως «υπόδειγμα υγείας». Ο Αδόλφος Μέντεζ δάσκαλος νηπιαγωγείου και πατέρας πέντε παιδιών διεγνώσθη με τον κορονοϊό. Λίγες ημέρες μετά προστέθηκε στην μακάβρια λίστα όσων έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ.

Η 21χρονη Κλόϊ Μίντλετον ήταν από τα πρώτα νεαρά και υγιή θύματα του κορωνοϊού και ο θάνατός της σόκαρε τη Βρετανία. Η οικογένειά της, μάλιστα, κατέφυγε στα σόσιαλ μίντια, προειδοποιώντας τους συνομήλικους της να μην αψηφούν τα μέτρα, ούτε τα συμπτώματα. «Από τη μία στιγμή στην άλλη δεν μπορούσε να αναπνεύσει», αποκάλυψε η θεία της, η οποία πρόσθεσε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα παραπονιόταν ότι ένιωθε αδύναμη.

Ένας 17χρονος έφηβος από την Καλιφόρνια αποτέλεσε το νεότερο θύμα του ιού στις ΗΠΑ. Αν και απολύτως υγιής, άρχισε να παρουσιάζει κρίσεις δύσπνοιας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η οικογένειά του τον μετέφερε στο νοσοκομείο, απ’ όπου πήρε εξιτήριο, χωρίς να υποβληθεί στο τεστ για τον κορονοϊό. Λίγες ημέρες νωρίτερα, νοσηλεύτηκε σ’ ένα ακόμα νοσοκομείο. Εκεί επιβεβαιώθηκε ότι νοσούσε, αλλά δυστυχώς ήταν ήδη αργά.

Ένα 13χρονο κορίτσι κατέληξε και στον Παναμά μετά από ολιγοήμερη παραμονή στο νοσοκομείο. Ένα 12χρονο κορίτσι από την Ατλάντα των ΗΠΑ φαίνεται να κερδίζει τη μάχη με τη ζωή. Αφότου αναγκάστηκε να διασωληνωθεί, η κατάστασή της επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι γιατροί δήλωσαν ότι οι νέες ακτινογραφίες της δίνουν ελπίδα, ενώ εντός 24ωρου θα επιχειρήσουν να την επαναφέρουν, ώστε να ανακτήσει την επαφή με το περιβάλλον.
Το κορίτσι που ονομάζεται Έμμα και νόσησε χωρίς να έχει ταξιδέψει ή κάποιος από το περιβάλλον της να βρεθεί θετικός στον ιό, κινητοποίησε τους Αμερικάνους, ώστε να μην υποβαθμίζουν τον κίνδυνο και στις νεότερες ηλικίες. Τo 20% των ασθενών στις ΗΠΑ που νοσηλεύονται είναι 20-40 ετών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βρίσκονται διασωληνωμένοι αν και είναι κάτω των 19 ετών.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου