Χριστούγεννα στην παγκόσμια χριστιανική κοινότητα

Τελευταία ενημέρωση: 2011-12-24, 19:32:59
Χριστούγεννα στην παγκόσμια χριστιανική κοινότητα
Χριστούγεννα στην παγκόσμια χριστιανική κοινότητα...Άλλοι γιορτάζουν με κατάνυξη, άλλοι έχουν συνδέσει τη γιορτή με "ράλυ" κατανάλωσης. Στη Γάζα οι χριστιανοί Παλαιστίνιοι χρειάζονται ειδική άδεια για τη Βηθλεέμ.
Με το καθιερωμένο παπικό μήνυμα ειρήνης urbi et orbi ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας  θα χοροστατήσει  απόψε στην χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία στο Βατικανό, ‘Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος  η λειτουργία θα αρχίσει μια ώρα νωρίτερα λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του. Χιλιάδες πιστοί έχουν ήδη συρρεύσει στην πλατεία εμπρός από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, για να γιορτάσουν τη γέννηση του Θεανθρώπου.
Ουρές για μια άδεια
Η γέννηση του Θεανθρώπου δίνει ελπίδα στους χριστιανούς Παλαιστίνιους
Χιλιάδες πιστοί και στη Βηθλεέμ, για την παραδοσιακή μεταμεσονύκτια λειτουργία των Καθολικών,  στην οποία θα χοροστατήσει  ο Λατίνος πατριάρχης Φουάντ Τουάλ.
Κάθε χρόνο η ίδια διαδικασία. Οι χριστιανοί Παλαιστίνιοι της Γάζας πρέπει να παίρνουν ειδική άδεια από τις ισραηλινές αρχές για να πηγαίνουν στη Βηθλεέμ, που βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.  Οι άδειες που δίδονται είναι αριθμητικά περιορισμένες. Και η διαδικασία χρονοβόρα.
Η συνοριακή διάβαση, από την οποία θα πρέπει να περάσουν βρίσκεται στο ‘Ερες. Από εκεί μέσω του Ισραήλ φτάνουν στη Δυτική Όχθη, όπου τους περιμένει άλλη χρονοβόρα διαδικασία ελέγχου. «Πηγαίνουμε στη Βηθλεέμ», μας λέει ο Παλαιστίνιος Μιχαελ Αγιάντ που κρατά στα χέρια την πολυπόθητη άδεια. «Εκεί ζει η αδελφή μου. Έχω καιρό να τη δω, ούτε μια φορά όλη τη χρονιά. Ζει με τον άνδρα της και τα παιδιά της. Μαζί τους θα κάνουμε Χριστούγεννα. Μια εβδομάδα, Τόσο διαρκεί η άδεια που πήραμε».
Κάθε χρόνο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι από τη λωρίδα της Γάζας κάνουν Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ. Το Νοέμβριο στέκονται σε ουρές για να πάρουν την ειδική άδεια από τις  Ισραηλινές αρχές. Παλαιότερα τις έδιναν με το σταγονόμετρο, τώρα οι άδειες έχουν αυξηθεί, σε κάθε περίπτωση πάντως δεν δίνονται σε Παλαιστίνιους κάτω των 35 χρονών.  Που σημαίνει ότι πολλές οικογένειες κάνουν Χριστούγεννα χωριστά.
Αναζήτηση ελπίδας
Παλαιστίνιες με παραδοσιακή αμφίεση
Η χριστιανική κοινότητα της Γάζας είναι μικρή με 2300 μέλη, 700 λιγότερα από πέρυσι. Όποιος μπορεί, εγκαταλείπει τη Γάζα. Η περιοχή παραμένει περικυκλωμένη από τον ισραηλινό στρατό, η καθημερινότητα για τα 1,5 εκατομμύρια κατοίκους χρωματίζεται από τη βία και την ανασφάλεια. Οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται στα ύψη, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο .
Την περασμένη εβδομάδα ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Φουάντ Τουάλ επισκέφθηκε την πόλη της Γάζας. Να αλλάξει την κατάσταση δεν μπορεί, έδωσε όμως ελπίδα. Κάλεσε τους μουσουλμάνους να μην περιθωριοποιούν του χριστιανούς και ζήτησε από το Ισραήλ να χαλαρώσει τα μέτρα αποκλεισμού. «Χριστιανός ή όχι, εμείς πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να επισκέπτεται τη Βηθλεέμ για να προσευχηθεί στο Θεό», είπε. «Οι χριστιανοί σε αυτήν τη χώρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του έθνους, Μοιράζονται το  ίδιο φορτίο και έχουν τις ίδιες ελπίδες».

Η κατάσταση τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη χειροτερεύει χρονιά με τη χρονιά, μέρα με τη μέρα. Και είναι τυχερός, όποιος Παλαιστίνιος παίρνει αυτήν την άδεια εξόδου για τη Βηθλεέμ. Χριστούγεννα με άδεια.....

DW 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
3
=