ΔΙΕΘΝΗ

Τεράστια αμμοθύελλα από τη Σαχάρα σκέπασε τα Κανάρια Νησιά –Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν [εικόνες-βίντεο]

τεράστια-αμμοθύελλα-από-τη-σαχάρα-σκέ-188592

Δορυφορικές φωτογραφίες αποτυπώνουν το τεράστιο σύννεφο πορτοκαλί σκόνης που ξεκίνησε από τη Σαχάρα και σκέπασε τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας με την αμμοθύελλα να προκαλεί την ματαίωση εκατοντάδων πτήσεων και να καθηλώνει χιλιάδες ταξιδιώτες.

Όλες οι πτήσεις προς τα νησιά ακυρώθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης αερολιμένων της Ισπανίας, την ΑΕΝΑ, λόγω της χαμηλής έως μηδενικής ορατότητας ενώ αναβλήθηκαν και οι αναχωρήσεις.

Έως και 230 πτήσεις συνολικά ακυρώθηκαν χθες τη νύχτα ενώ τουλάχιστον 19 αεροσκάφη αναγκάστηκαν να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια λόγω της αμμοθύελλας.

Ορισμένες εξερχόμενες πτήσεις από το Fuerteventura και το Lanzarote πραγματοποιήθηκαν, αλλά όλες οι υπόλοιπες από το αρχιπέλαγος των Κανάριων Νησιών ακυρώθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο του Γκραν Κανάρια. Το υπουργείο Μεταφορών της Ισπανίας ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι αναμένεται βελτίωση.


Οι αμμοθύελλες αυτές, γνωστές ως calimas, σχηματίζονται ότι ισχυροί άνεμοι σηκώνουν τεράστια, πυκνά σύννεφα άμμου από τη Σαχάρα και τα μεταφέρουν σε απόσταση 100 χλμ. έως τα Κανάρια Νησιά. Η εν λόγω αμμοθύελλα σάρωσε τα νησιά σε μια κρίσιμη περίοδο, που συμπίπτει με διακοπές των σχολείων στη Βρετανία, όταν χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες κατεβαίνουν σε θέρετρα της Ισπανίας για λίγο ήλιο.

Η κατάσταση στους δρόμους των Κανάριων Νήσων ήταν εφιαλτική λόγω της αμμοθύελλας μ’ ένα πορτοκαλί σύννεφο να σκεπάζει τα πάντα.

Το Σάββατο το βράδυ η αμμοθύελλα περιέπλεξε τις προσπάθειες κατάσβεσης μιας μεγάλης πυρκαγιάς στο Γκραν Κανάρια, καθώς η πυροσβεστική αδυνατούσε να στείλει αεροσκάφη για να τεθεί υπό έλεγχο η πύρινη λαίλαπα. Η τοπική κυβέρνηση στα Κανάρια Νησιά σήμανε συναγερμό και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα, ενώ ακυρώθηκαν εκδηλώσεις για το καρναβάλι, που είναι φημισμένες στα νησιά αυτά της Ισπανίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου