ΔΙΕΘΝΗ

Γιατρός ανατρέπει τα πάντα για το ξεκίνημα του κοροναϊού

γιατρός-ανατρέπει-τα-πάντα-για-το-ξεκί-193298

Δεν είχε επισκεφθεί την αγορά της Γουχάν ο πρώτος ασθενής που διαγνώστηκε με τον νέο κοροναϊό, υποστηρίζει γιατρός, σύμφωνα με την Daily Mail.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται ρεπορτάζ του BBC, ο πρώτος ασθενής είναι συνταξιούχος γύρω στα 70 ο οποίος ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και υπέφερε από άνοια. Ο ασθενής που δεν έχει κατονομαστεί, διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό την 1η Δεκεμβρίου και διαπιστώθηκε ότι δεν σχετίζεται με την Γουχάν.

Η είδηση αυτή ανατρέπει τους ισχυρισμούς εμπειρογνωμόνων στο Πεκίνο ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού ξεκίνησε από την ανοιχτή αγορά τροφίμων και ότι ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω άγριων ζώων που πωλούνταν ως τρόφιμα.

Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί

Ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός έφθασε ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης τους 2.004 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, αυξημένος κατά 136 από την προηγουμένη, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Καταγράφηκαν επίσης 1.749 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 στην κινεζική επικράτεια, εξαιρουμένων των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, γεγονός που αυξάνει σε 74.185 το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν.

Τρόμος στο Diamond Princess

Την ίδια ώρα σοκάρει η μαρτυρία Ιάπωνα λοιμωξιολόγου που ανέβηκε στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και κατήγγειλε με δριμύτητα την «χαώδη κατάσταση» στην διαχείριση της κρίσης του Covid-19 επί του πλοίου που ετέθη σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα και έκτοτε έγινε εστία μετάδοσης του ιού στους εγκλωβισμένους επιβαίνοντες.

Ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής ειδικευμένος στις λοιμώδεις νόσους του Πανεπιστημίου του Κόμπε, δήλωσε ότι αισθάνθηκε «τρόμο», όπως σε καμία άλλη χώρα κατά την διάρκεια της καριέρας του, διατυπώνοντας μία σπάνια στους επίσημους ή πανεπιστημιακούς κύκλους δημόσια κριτική στην Ιαπωνία.

Αφού έδωσε μάχη για να λάβει άδεια από τις αρχές, επιβιβάσθηκε στο ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Γιοκοχάμα κρουαζιερόπλοιο.

«Αυτό το πλοίο είναι τελείως ακατάλληλο για τον έλεγχο της εξάπλωσης των λοιμώξεων. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πράσινες (μη μολυσμένες) και κόκκινες (εν δυνάμει μολυσμένες) ζώνες και το προσωπικό μπορεί να κυκλοφορεί από την μία περιοχή στην άλλη, να τρώει, να τηλεφωνεί…», λέει.

«Βρέθηκα στην Αφρική για την επιδημία του Εμπολα. Βρέθηκα σε άλλες χώρες για την χολέρα, στην Κίνα το 2003 για το Sars…Ποτέ δεν φοβήθηκα μήπως μολυνθώ κι εγώ», δηλώνει στα αγγλικά σε βίντεο. «Αλλά στο εσωτερικό του Diamond Princess φοβήθηκα…διότι δεν υπήρχε κανένας τρόπο για να πει κανείς πού βρίσκεται ο ιός».

Ο επιστήμονας τρομοκρατήθηκε τόσο που τέθηκε μόνος του σε καραντίνα 14 ημερών φοβούμενος ότι θα μολύνει την οικογένειά του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου