ΔΙΕΘΝΗ

Η ιστορική σφαγή του Αγ. Βαλεντίνου το ’29 από τον Αλ Καπόνε [βίντεο]

η-ιστορική-σφαγή-του-αγ-βαλεντίνου-το-199686

Ήταν το 1929, ανήμερα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου και μεσούσης της ποτοαπαγόρευσης. Ο περιβόητος αρχιμαφιόζος Αλ Καπόνε αποφάσισε πως ήταν η κατάλληλη ημέρα για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον μεγάλο αντίπαλό του Μπαγκς Μοράν.

Το ξεκαθάρισμα ήταν στην ουσία ένα αληθινό μακελειό, σε αποθήκη του Σικάγου και έμεινε στην ιστορία ως η Σφαγή της Εορτής του Αγίου Βαλεντίνου.

Ποια είναι η ιστορία;

Στα τέλη της δεκαετίας του ’20, όταν στις ΗΠΑ κυριαρχούσε η ποτοαπαγόρευση, ο συντηρητισμός, το σουίνγκ και η τρυφηλή ζωή, ο Ιταλός Αλ Καπόνε με τη συμμορία του κυριαρχούσε στο νότιο τμήμα του Σικάγου. Στο βόρειο κυρίραχος ήταν ο Μπαγκς Μοράν και οι ιρλανδογερμανοί. Αμφότεροι αποκόμιζαν τεράστια οικονομικά οφέλη, κυρίως από την παράνομη διακίνηση του αλκοόλ.

Κι όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δύο συμμορίες είοχαν μεταξύ τους αψιμαχίες με τον Μοράν να έχει εκτελέσει κάποια στελέχη του Καπονε, ο οποίος ζητούσε εκδίκηση.

Το σχέδιο για την εξόντωση του Μοράν επεξεργάστηκε το πρωτοπαλίκαρό του Αλ Καπόνε Βιτσέντζο Τζιμπάλντι, πιο γνωστός με το ψευδώνυμο Τζακ Μακ Γκαρν και με το παρατσούκλι «Το πολυβόλο». Ήταν απλό. θα έκλεινε ραντεβού στον Μοράν σε μέρος της επιλογής του, για ένα φορτίο ακριβό ουίσκι. Οι άνθρωποι του Καπόνε θα περίμεναν ντυμένοι αστυνομικοί και την κατάλληλη στιγμή θα χτυπούσαν.

Η συνάντηση κλείστηκε για τις 10:30 το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου σε μια αποθήκη του Βόρειου Σικάγου. Πέντε άνδρες του Καπόνε έφθασαν με δύο αυτοκίνητα, που έμοιαζαν με περιπολικά. Οι τρεις ήταν ντυμένοι αστυνομικοί και οι άλλοι δύο με πολιτικά, ενώ στη γύρω περιοχή είχαν ακροβολιστεί δεκάδες συνεργάτες του Καπόνε.

Οι τρεις εκτελεστές είδαν έναν άνδρα που έμοιαζε με τον Μοράν να μπαίνει στην αποθήκη. Εισέβαλαν στην αποθήκη, διέταξαν επτά άτομα να σταθούν με την πλάτη στον τοίχο και τους γάζωσαν με αυτόματα.

Οι εκπρόσωποι του νόμου ειδοποιήθηκαν για πυροβολισμούς και όταν έφτασαν βρήκαν έξι πτώματα και έναν βαριά τραυματία. Πρόλαβαν να τον ρωτήσουν ποιος τον πυροβόλησε κι εκείνος ξεψυχώντας απάντησε, «κανείς».

Από τους επτά νεκρούς, πέντε ήταν μέλη της συμμορίας του Μοράν, ένας συνεργαζόμενος μικροκακοποιός κι ένας άσχετος με την ιστορία, ένας μηχανικός που είχε κληθεί για να επισκευάσει ένα αυτοκίνητο της συμμορίας. Ο Μοράν όμως την είχε γλιτώσει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σώθηκε επειδή αντιλήφθηκε φτάνοντας πως κάτι δεν πήγαινε καλά ή επειδή κάποιος τον ενημέρωσε τελευταία στιγμή.

Οι άνδρες του Καπόνε εξαφανίστηκαν σε μία μαύρη Κάντιλακ.

Το μακελειό προκάλεσε λαϊκή κατακραυγή στο Σικάγο. Η τοπική αστυνομία, παρότι γρήγορα διαπίστωσε ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές του αιματηρού επεισοδίου, δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε συλλήψεις. Ο Αλ Καπόνε και το πρωτοπαλίκαρό του Τζακ ΜακΓκαρν είχαν γερά άλλοθι: ο πρώτος βρισκόταν στη Φλόριντα για διακοπές και ο δεύτερος στην αγκαλιά της φιλενάδας του.

Ωστόσο, την υπόθεση ανέλαβε πλέον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ειδικά το FBI και το IRS (Εφορία). Με μεθοδικό τρόπο ξεσκέπασαν τη δράση του Αλ Καπόνε, που συνελήφθη δύο χρόνια αργότερα για φοροδιαφυγή.

Ανάλογη ήταν η πτώση του Μπαγκς Μοράν. Από πάμπλουτος γκάνγκστερ βρέθηκε να ληστεύει τράπεζες για τα προς το ζην.

Στη μεγάλη οθόνη, το μακελειό αποτέλεσε τμήμα της δράσης στις ταινίες Μερικοί το προτιμούν καυτό του Μπίλι Γουάιλντερ (1959) και Σημαδεμένος (1932) και το κύριο θέμα της ταινίας του Ρότζερ Κόρμαν Νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου (1967).

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου