ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Πάνω από 50 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

βραζιλία-πάνω-από-50-νεκροί-από-πλημμύρ-219706

Ο απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών και των κατολισθήσεων εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην πολιτεία Μίνας Ζεράις της Βραζιλίας αυξήθηκε σε 52 νεκρούς και 65 τραυματίες, ενώ δύο πολίτες συνεχίζουν ακόμη να αγνοούνται, ανακοίνωσε η πολιτειακή γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι ζημιές είναι συγκεντρωμένες κυρίως στην πολιτειακή πρωτεύουσα, την Μπέλου Οριζόντσι, όπου ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους 13 νεκρούς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των αρχών.

Περίπου 33.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ή χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους.

Οι βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Μίνας Ζεράις μέσα σε 24 ώρες την περασμένη εβδομάδα ήταν οι πιο σφοδρές αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα πριν από 110 χρόνια, με τις συνολικές κατακρημνίσεις να φθάνουν τα 172 χιλιοστά, σύμφωνα με την INMET, τη βραζιλιάνικη εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από βραζιλιάνικα τηλεοπτικά δίκτυα χθες Τρίτη εικονίζουν σπίτια που έχουν καταρρεύσει και άλλα που έχουν βυθιστεί σε νερά ύψους 2 μέτρων και πλέον.

Το κύμα κακοκαιρίας έπληξε την πολιτεία έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του φράγματος τελμάτων στην πόλη Μπρουματζίνιου, όταν έχασαν τη ζωή τους πάνω από 250 άνθρωποι και προκλήθηκε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Σε εκείνη την τραγωδία είχαν διαδραματίσει ρόλο οι βροχοπτώσεις που είχαν προηγηθεί, σύμφωνα με τις αρχές. Αρκετά τέτοια φράγματα, όπου αποτίθενται τα απόβλητα της επεξεργασίας σιδηρομεταλλεύματος, έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, επισήμαναν οι ομοσπονδιακές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου