ΔΙΕΘΝΗ

Κοροναΐός: Βρέθηκε η «πηγή του κακού»- Προήλθε από άγρια ζώα – Έκτακτη σύσκεψη στην ΕΕ

κοροναΐός-βρέθηκε-η-πηγή-του-κακού-π-223022

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει από την εξάπλωση του κοροναΐού, καθώς γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Οι ειδικοί φαίνεται να εντόπισαν την «πηγή του κακού», ενώ η ΕΕ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ. Την ίδια ώρα, στο Πεκίνο μεταβαίνει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι ελληνικές Αρχές, μετά τον συναγερμό που σήμανε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με γκρουπ 15 Κινέζων, που ευτυχώς μετά από ελέγχους δεν προέκυψε κάτι ανησυχητικό.

Η «πηγή του κακού»

Οι ειδικοί του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) απομόνωσαν επιτυχώς τον νέο κοροναϊό, τον 2019-nCoV σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της πόλης Ουχάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πωλούνταν εκεί.

Στα 33 από τα 585 δείγματα που συλλέχθηκαν από την αγορά Χουανάν εντοπίστηκε το νουκλεϊκό οξύ του κοροναϊού αυτού, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ελέγχου και Πρόληψης Ιογενών Νόσων που υπάγεται στο CDC.

Οι ειδικοί συνέλλεξαν τα δείγματα την 1η Ιανουαρίου και στις 12 του μηνός. Τα 31 από τα 33 θετικά δείγματα προέρχονταν από τη δυτική πλευρά της αγοράς, όπου βρίσκονται οι πάγκοι των πωλητών άγριων ζώων. Αυτό υποδηλώνει ότι η επιδημία είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με το εμπόριο αυτό.

Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ τη Δευτέρα

Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Συγκεκριμένα στο μήνυμά της η Επίτροπος αναφέρει τα εξής: “παρακολουθούμε την εξελισσόμενη κατάσταση με τον κοροναϊό πολύ στενά και έχουμε συγκαλέσει σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ για τη Δευτέρα, ώστε να επεξεργαστούμε τις επιλογές απόκρισης και τις ανάγκες προετοιμασίες που απαιτούνται για τα κράτη μέλη”.

Η αρμόδια Επίτροπος σημειώνει: “Βρίσκομαι σε στενή επικοινωνία με τα κράτη μέλη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και τo Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control – ΕCDC)”.

“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτείνουμε την αντίδρασή μας αν χρειαστεί”, καταλήγει η Επίτροπος Κυριακίδου.

Στο Πεκίνο ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους είναι καθ’ οδόν για το Πεκίνο, προκειμένου να συναντηθεί με τους αξιωματούχους και τους ειδικούς που ασχολούνται με την επιδημία του κοροναϊού 2019-nCoV.

«Οι συνάδελφοί μου στον ΠΟΥ και εγώ θα θέλαμε να μάθουμε τις τελευταίες εξελίξεις και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τη Κίνα, παρέχοντας περαιτέρω προστασία για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος αυτού», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γκεμπρεγιέσους.

Ο ΠΟΥ έκανε γνωστό εξάλλου ότι οι εκδότες μεγάλων επιστημονικών περιοδικών συμφώνησαν να μοιράζονται με τον Οργανισμό τυχόν εργασίες που θα τους υποβληθούν για τον νέο κοροναϊό, προτού να δημοσιευθούν και με τη συγκατάθεση των συντακτών τους.

Συναγερμός στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», καθώς γκρουπ Κινέζων τουριστών που έφτασαν στη χώρα μας από τη Ρώμη και ελέγχθηκε για το αν νοσεί από τον νέο κοροναϊό, ωστόσο δεν προέκυψε κάτι ανησυχητικό από τον έλεγχο.

Σύμφωνα με το Star, οι δέκα από τους δεκαπέντε τουρίστες του γκρουπ είναι από την πόλη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η μετάδοση του νέου κοροναϊού.

Η ξεναγός που θα αναλάμβανε να τους ξεναγήσει στη χώρα μας σήμερα το πρωί ενημέρωσε αξιωματικό της ασφάλειας αεροδρομίου, ο οποίος και κίνησε όλες τις διαδικασίες.

Γύρω στις 11:15 το πρωί το γκρουπ των δέκα Κινέζων προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» και αμέσως πήγε εκεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του αεροδρομίου για να κάνουν τον σχετικό έλεγχο.

Την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς ενισχύεται η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού και ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ενώ πάνω από 2.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τη νόσο και 56 στην Κίνα έχασαν τη ζωή τους.

Αναμένουν 1.000 νέα κρούσματα στην Ουχάν

Παράλληλα, ο δήμαρχος της πόλης Ουχάν στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει άλλα 1.000 νέα κρούσματα στην πόλη, βασιζόμενος στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται και δεν έχουν προς το παρόν υποβληθεί σε εξετάσεις, ενώ επισήμανε την τεράστια πίεση που δέχονται οι υποδομές της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέ

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου