ΔΙΕΘΝΗ

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: 29 νεκροί και 1.030 τραυματίες

φονικός-σεισμός-στην-τουρκία-29-νεκροί-224493

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 1.030 τραυματίστηκαν, από τη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών που έπληξε την Παρασκευή την ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Η τουρική Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) τόνισε πως 922 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 433 στην επαρχία Ελαζίγ και 222 στην γειτονική επαρχία Μαλάτεια ενώ τραυμτίες υπάρχουν και στις πόλεις Kahramanmaras, Sanliurfa, Diyarbakir, Adiyaman και Batman.

«Περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από χαλάσματα στο Ελαζίγ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά, τονίζοντας οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Ο σεισμός, μεγέθους 6,8 βαθμών, έπληξε την επαρχία Ελαζίγ, που απέχει περίπου 550 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Άγκυρα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής καθώς δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε πως οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και μονάδες που άνοιξαν για όσους επλήγησαν από το σεισμό.

Το κρατικό δίκτυο TRT μετέδωσε εικόνες με δεκάδες μέλη συνεργείων διάσωσης να αναζητούν επιζώντες σε κτίριο στην Ελαγίζ, μέρος του οποίου είχε καταρρεύσει. Τα παράθυρα είχαν σπάσει και τα μπαλκόνια από τουλάχιστον τέσσερις ορόφους είχαν καταρρεύσει. Οι διασώστες εργάζονταν όλη τη νύχτα, ακόμα και με γυμνά χέρια, για να απομακρύνουν τούβλα και άλλα υλικά από τα χαλάσματα στην πόλη, όπου η θερμοκρασία τις νυχτερινές ώρες έπεσε στους -8 βαθμούς Κελσίου.

«Τα σπίτια μας κατέρρευσαν…δεν μπορούμε να μπούμε μέσα», δήλωσε ένας άνδρας, 32 ετών, από την πόλη Σίβρις, επίκεντρο του σεισμού. «Στο χωριό μας κάποιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Εύχομαι να μας βοηθήσει ο Θεός».

Δεκάδες μετασεισμοί

Η AFAD ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής 228 μετασεισμοί μεγέθους από 2,7 έως 5,4 βαθμών. «Ήταν τρομακτικό, τα έπιπλα έπεφταν πάνω μας. Τρέξαμε έξω. Θα περάσουμε τις επόμενες ημέρες σε ένα εξοχικό, έξω από την πόλη», είπε ο 47χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος του Ελαζίγ.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν δωρεάν τηλεφωνικές υπηρεσίες και Ίντερνετ στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Ερντογάν: Οι αρμόδιοι φορείς μας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα

Όλοι οι αρμόδιοι φορές έχουν λάβει μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών, δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Οι αρμόδιοι φορείς μας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και Περιβάλλοντος έχουν σταλεί στις σεισμόπληκτες επαρχίες. Συμπλήρωσε πως η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, η Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) και άλλοι φορείς είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους πολίτες που επλήγησαν από το σεισμό.

Λέκκας: Καμμία σχέση με την Ελλάδα ο σεισμός

Ο φονικός σεισμός στην Ανατολική Τουρκία δεν έχει καμμία σχέση με την Ελλάδα δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως διευκρίνισε η γεωτεκτονική σύνθεση της περιοχής που έγινε ο σεισμός είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Ελλάδας και επίσης δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τεκτονικών δομών που θα μπορούσε να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο.

Ο καθηγητής Λέκκας δεν απέκλεισε έναν νέο πολύ ισχυρό μετασεισμό ίδιου μεγέθους με τον κύριο των 6,8 ρίχτερ. Επίσης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για ορισμένους σεισμολόγους που ισχυρίζονται ότι είχαν προβλέψει τον σεισμό στην Τουρκία λέγοντας ότι “προσβάλλουν και τον εαυτό τους και όλους εμάς γιατί δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για σεισμούς 1500 χλμ μακριά”.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι θα μεταβεί τις επόμενες ώρες μαζί με συναδέλφους του στην σεισμόπληκτη περιοχή.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν-Έτοιμη να στείλει βοήθεια η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρει ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον τουρκικό λαό για τον αποψινό καταστροφικό σεισμό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εφόσον ζητηθεί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση από τα τουρκικά συνεργεία και ότι θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση τις πρωινές ώρες.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου