LIFE STYLE

Megxit, το παρασκήνιο: Τι έγινε στο μίτινγκ των 4 -Γιατί «έκοψαν» την Μέγκαν

megxit-το-παρασκήνιο-τι-έγινε-στο-μίτινγκ-τ-238380

Λεπτομέρειες για τα όσα έγιναν στην περίφημη οικογενειακή σύσκεψη στο Σάντριγχαμ αποκαλύπτει η Daily Mail, που αναφέρει πως σε αυτήν δεν συμμετείχε η Μέγκαν Μαρκλ.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες της βρετανικής ιστοσελίδας, κατά την διάρκεια της οικογενειακής σύσκεψης αποφασίστηκε να μην συμμετέχει σε αυτήν η Μέγκαν Μαρκλ μέσω τηλεδιάσκεψης (βρίσκεται στον Καναδά), με την απόφαση αυτή να έρχεται γιατί φοβόντουσαν πως μπορεί να υπάρξει με κάποιον τρόπο διαρροή των συζητήσεων.

Πηγή από το Παλάτι, ανέφερε πως η απόφαση των συμβούλων της βασίλισσας ήταν να μην γίνει τηλεδιάσκεψη με την Μέγκαν Μαρκλ, καθώς δεν ήταν σίγουροι για το ποιος άλλος μπορεί να άκουγε την συζήτηση, αλλά και γιατί, στην τελική, «πρόκειται για οικογενειακό συμβούλιο και όχι για διάσκεψη μέσω τηλεφώνου».

Κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον πρίγκιπα Χάρι είχε η βασίλισσα Ελισάβετ, πριν την κρίσιμη οικογενειακή σύσκεψη στο Σάντριγχαμ. Σύμφωνα με την Daily Mail, πριν συζητήσουν ανοιχτά όλα όσα αφορούν την απόφαση του Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ να μείνουν μακριά από τις βασιλικές τους υποχρεώσεις, η βασίλισσα του μίλησε ως… γιαγιά προς τον εγγονό της, για την κρίση που ξέσπασε στο Μπάκιγχαμ.

Το ίδιο έκανε και ο πατέρας του, πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος του εξήγησε πως οι οικονομικοί «πόροι» πλέον θα περιοριστούν κατά πολύ, εξαιτίας της απόφασής του με την σύζυγό του. Μάλιστα, ο Κάρολος φέρεται να του είπε πως περιμένει ότι μέσα από τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες και από το εισόδημα που έχει από το Δουκάτο της Κορνουάλης, θα πληρώνει τους οικογενειακούς λογαριασμούς του.

Ο πρίγκιπας Χάρι έφτασε στο Σάντριγχαμ δύο ώρες πριν το οικογενειακό συμβούλιο προκειμένου να μιλήσει κατ’ ιδίαν με την βασίλισσα Ελισάβετ και να της πει την δική του πλευρά της ιστορίας και γιατί αποφάσισε με την Μέγκαν Μαρκλ να παραιτηθούν από τις βασιλικές τους υποχρεώσεις. Το συμβούλιο κράτησε συνολικά δύο ώρες, με στενό φιλικό περιβάλλον του πρίγκιπα Χάρι να αναφέρει πως εκμυστηρεύτηκε ότι η βασίλισσα του είπε πως ήταν πολύ απογοητευμένη με την απόφασή του.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το οικογενειακό συμβούλιο έγινε σε ήρεμους τόνους, με την Ελισάβετ, τον Κάρολο και τον πρίγκιπα Γουίλιαμ (έφτασε στο Σάντριγχαμ 15 λεπτά πριν αρχίσει η σύσκεψη) να συμφωνούν πως θα χρειαστεί μία μεταβατική περίοδος ώστε να αποκοπούν οριστικά από τα καθήκοντά τους ως βασιλικοί, οι Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι.

Κάρολος, Γουίλιαμ και Χάρι έφυγαν με ξεχωριστά αυτοκίνητα από το Σάντριγχαμ. Η Ελισάβετ «διέταξε» να λυθούν οι όποιες εκκρεμότητες από το προσωπικό της «εντός ημερών», ενώ φέρεται να έδωσε έμφαση στο θέμα του brand «Sussex Royal» και κανόνες που θέλει να μπουν γύρω από διαφημιστικές δραστηριότητες.

«Θα υπάρχουν αυστηρές οδηγίες για τα brand. Κανείς δεν θέλει να δει το όνομα σε κουτί μαργαρίνης για παράδειγμα», ανέφερε πηγή από το Μπάκιγχαμ.

Τι «κρύβει» η ανακοίνωση της βασίλισσας Ελισάβετ

Εν τω μεταξύ, αναλυτές και ειδικοί στα θέματα της βασιλικής οικογένειας, προσπάθησαν να αναλύσουν λέξη προς λέξη την ανακοίνωση της βασίλισσας για το οικογενειακό συμβούλιο. Στην ανακοίνωση η Ελισάβετ τονίζει πως στηρίζει την απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, τονίζοντας ωστόσο πως θα προτιμούσε να παραμείνουν πιστοί στα βασιλικά τους καθήκοντα.

«Σήμερα η οικογένειά μου είχε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις για το μέλλον του εγγονού μου και της οικογένειάς του. Η οικογένειά μου και εγώ υποστηρίζουμε απόλυτα την επιθυμία του Χάρι και Μέγκαν να δημιουργήσουν μια νέα ζωή ως νέα οικογένεια. Αν και θα προτιμούσαμε να παραμείνουν μέλη της Βασιλικής Οικογένειας με πλήρες ωράριο, σεβόμαστε και κατανοούμε την επιθυμία τους να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή ως οικογένεια ενώ θα παραμείνουν ένα πολύτιμο κομμάτι της οικογένειάς μου», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, στην οποία προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι αναφέρθηκε στο ζευγάρι με τα μικρά τους ονόματα και όχι με τους τίτλους τους, όπως συνηθίζετε. Μάλιστα, δίνεται έμφαση στο ότι χρησιμοποίησε τους όρους «η οικογένειά μου» και «ο εγγονός μου», δείγμα που θεωρούν πως δείχνει πόσο στενοχωρημένη είναι με την απόφασή τους.

Ενα άλλο σημείο της ανακοίνωσης που στέκονται οι αναλυτές, είναι στο σημείο που αναφέρει πως θέλουν να μην εξαρτώνται από δημόσιους πόρους στη νέα τους ζωή. Εκεί, τονίζουν πως δεν ξεκαθαρίζεται αν σε αυτό περιλαμβάνεται και ο πρίγκιπας Κάρολος που τους ενίσχυε οικονομικά με 2 εκατ. λίρες ανά έτος. Ούτε αν αυτό θα αφορά και την προσωπική τους ασφάλεια από δω και στο εξής.

Τέλος, στέκονται στο γεγονός ότι η βασίλισσα έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση», αναφέροντας ότι βρίσκεται για πρώτη φορά σε συνθήκες που δεν ήξερε πως να αντιδράσει, αλλά τονίζουν πως είναι αποφασισμένη να τελειώσει το ζήτημα άμεσα.

Θα τους ξηλώσει τους τίτλους;

Οσο για το γεγονός ότι η βασίλισσα Ελισάβετ αναφέρεται στον εγγονό της και στην σύζυγό του ως Χάρι και Μέγκαν και όχι ως δούκα και δούκισσα του Σάσεξ, κατά πολλούς δείχνει ότι θα τους αφαιρέσει τους τίτλους, καθώς πρόκειται για κάτι πραγματικά ασυνήθιστο και μάλιστα σε επίσημη δήλωση.

Τι τονίζουν οι ειδικοί για τη σύσκεψη

Αυτό θεωρήθηκε από μερικούς αναλυτές πως μπορεί να αποφάσισε η βασίλισσα να τους αφαιρέσει τελικά τους τίτλους, ενώ άλλοι πως απλά αναφέρθηκε σε αυτούς με τον ρόλο της γιαγιάς. Ιστορικός της βασιλικής οικογένειας, ο Ρόμπερτ Λέισι, ανέφερε πως ο τρόπος που αναφέρθηκε στο ζευγάρι η βασίλισσα δεν είναι χαρακτηριστικός τρόπος επικοινωνίας από το Παλάτι.

«Είναι εντυπωσιακό. Σίγουρα η ανακοίνωση πέρασε από τα χέρια αξιωματούχων, αλλά είναι μια ανακοίνωση της βασίλισσας που μιλά στον λαό για την οικογένειά της και εκφράζει τις ανησυχίες που έχει», είπε στο ραδιόφωνο του BBC.

Κάποιοι πάντως από αυτή την ιστορία, θεωρούν νικητές την Μέγκαν Μαρκλ και τον πρίγκιπα Χάρι, όπως η συγγραφέας βιβλίων που αφορούν την βασιλική οικογένεια, Ινγκριντ Σιούαρτ. «Ο πρώτος γύρος ανήκει στο ζευγάρι. Νομίζω ότι η βασιλική οικογένεια κάνει πίσω για να τους βοηθήσει», είπε στους Times.

Η Daily Mail αναλύει γραμμή γραμμή την ανακοίνωση της Ελισάβετ

Σήμερα η οικογένειά μου είχε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις για το μέλλον του εγγονου μου και της οικογένειάς του.

Το γεγονός ότι η Βασίλισσα εξέδωσε προσωπική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στην «οικογένειά μου» και στον «εγγονό μου» και «στην οικογένειά του» είναι και σκόπιμη και σημαντική.

Η Ελισάβετ έχει πληγεί βαθιά από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας – αλλά έχει ξεπεράσει το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Χάρι εξέδωσε τη δήλωσή του χωρίς να την ενημερώσει πρώτα. Η βασίλισσα θέλει ο κόσμος να ξέρει ότι δεν είναι μόνο αφεντικό των royals, αλλά και γιαγιά.

Η βασίλισσα έχει τον τελευταίο λόγο για το μέλλον του Sussexes. Δεν ήταν απίθανο η βασίλισσα Ελισάβετ – της οποίας οι πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις είχαν σχεδιαστεί για να δείξουν ότι η Βασιλική ζωή συνέχιζε κανονικά – θα περιγράφει τη συνάντηση ως κάτι άλλο εκτός από «εποικοδομητική» καθώς προσπαθεί να σταθεροποιήσει το πλοίο και να δώσει ένα διέξοδο στην κρίση.

«Η οικογένειά μου και εγώ υποστηρίζουμε απόλυτα την επιθυμία του Χάρι και της Μέγκαν να δημιουργήσουν μια νέα ζωή ως νέα οικογένεια».

Η αναφορά της βασίλισσας Ελισάβετ στον «Χάρι και Μέγκαν», αντί για «τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ», όπως και απαιτεί το πρωτόκολλο για τις επίσημες ανακοινώσεις του Παλατιού, θα μπορούσε να αποτελέσει σημάδι ότι το παλάτι ετοιμάζεται να ξηλώσει από τον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ τους βασιλικούς τίτλους.

«Η οικογένειά μου και εγώ» είναι επίσης μια σκόπιμη προσπάθεια να εμφανιστούν ως ένα ενιαίο μέτωπο εν μέσω θυμού, ιδιαίτερα από την πλευρά του πρίγκιπα Γουίλιαμ που ήταν οργισμένος με την απόφαση του πρίγκιπα Χάρι να παραιτηθεί.

«Αν και θα προτιμούσαμε να παραμείνουν μέλη της Βασιλικής Οικογένειας με πλήρες ωράριο, σεβόμαστε και κατανοούμε την επιθυμία τους να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή ως οικογένεια ενώ θα παραμείνουν ένα πολύτιμο κομμάτι της οικογένειάς μου».

Η βασίλισσα, καθώς και άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθιστούν σαφή τη δυσαρέσκειά τους για τα πρόσφατα γεγονότα. Υπάρχει επίσης μια αμηχανία για την κίνηση του πρίγκιπα Χάρι.

Το 2012, όταν στην Βρετανία γιόρταζαν το αδαμάντινο ιωβηλαίο, όταν η Βασίλισσα, ο Κάρολος και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με τον πρίγκιπα Χάρι στέκονταν στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ, βασιλικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι ο πρίγκιπας Χάρι βασικό μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πιστεύουν ότι ο πρίγκιπας Χάρι φέρνει ένα ευπρόσδεκτο joie de vivre, και χωρίς αυτόν και την Μέγκαν Μαρκλ θα λείπει… κάτι. Η βασίλισσα αντιλαμβάνεται, ωστόσο, την επιθυμία του να απομακρυνθεί από τη βασιλική οικογένεια.

«Ο Χάρι και ο Μέγκαν έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να εξαρτώνται από δημόσιους πόρους στη νέα τους ζωή».

Η έλλειψη λεπτομερειών δείχνει ότι μένουν πολλά που πρέπει να διευκρινιστούν.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ αναμένεται να βγάλουν εκατομμύρια με το παγκόσμιο brand τους.

Αλλά δεν θα κοστίσει λίγα ο…. διατλαντικός τρόπος ζωής του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ με τα τουλάχιστον δύο σπίτια. Η δήλωση δεν διευκρινίζει εάν ο πρίγκιπας Κάρολος θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το γιο του με το ποσό των 2 εκατομμυρίων λιρών ετησίως. Επίσης, δεν απαντά για το ζήτημα της ασφάλειας και της προξενικής βοήθειας που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους.

Η βασιλική οικογένεια, σημειώνει η Daily Mail, φοβάται ότι αν δημιουργηθεί μια αίσθηση «εξαργύρωσης» από την πλευρά των Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ θα ήταν κάτι υποτιμητικό για ολόκληρη τη βασιλική οικογένεια.

«Έχει επομένως συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει μια περίοδος μετάβασης στην οποία οι Sussexes θα περνούν χρόνο στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Με το να μεταφέρουν τον γιο τους, τους σκύλους τους και το νοικοκυριό τους στον Καναδά, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έχουν ήδη στείλει στη βασίλισσα το μήνυμα ότι τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον δεν υπάρχει πρόθεση επιστροφής.

Η βασίλισσα είχε πολύ λίγες επιλογές. Δεν μπορεί να τους ζητήσει να επιστρέψουν, οπότε και προσπαθεί απλά να διευθετήσει τα εκκρεμή ζητήματα.

«Πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η οικογένειά μου και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά ζήτησα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις τις προσεχείς ημέρες».

Εδώ η βασίλισσα παραδέχεται ότι «κολυμπούν» σε άγνωστα νερά, αλλά καθιστά σαφή την αποφασιστικότητά της ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να βρουν μια λύση.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου