ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αναμένουν ιρανικό χτύπημα εντός 48 ωρών -Ποια αμερικανικά στρατεύματα θεωρούνται στόχοι

ηπα-αναμένουν-ιρανικό-χτύπημα-εντός-48-246064

Σε επιφυλακή για ιρανικό χτύπημα εντός 48 ωρών βρίσκονται οι αμερικανικές αρχές, που περιμένουν απάντηση της Τεχεράνης στη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι Αμερικανοί διαθέτουν πληροφορίες για κινήσεις του στρατού του Ιράν. Δεν είναι σαφές αν ο στρατός θα ενισχύσει την άμυνα των υπαρχουσών δυνάμεων ή θα προετοιμάσει μια ενδεχόμενη επίθεση.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει τα πλοία που χρησιμοποιούν τις θαλάσσιες οδούς στον Περσικό Κόλπο ότι υπάρχει πιθανότητα για «ιρανική ενέργεια» εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή. Παράλληλα, ενισχύουν την ασφάλεια στις θέσεις τους στη Μέση Ανατολή και μετακινούν κάποιες δυνάμεις.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Associated Press ανέφερε ότι η χώρα του αναμένει κάποιου είδους «μεγάλη» επίθεση μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να εκτελέσει Αμερικανό υψηλόβαθμο στρατιωτικό.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι ανάλογη.

Ποια αμερικανικά στρατεύματα θεωρούνται στόχοι

Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη αυξήσει την ασφάλεια των δυνάμεων του κυρίως στο Ιράκ. Η 1η Ταξιαρχία του 82ου Αερομεταφερόμενου Τμήματος του αμερικανικού στρατού έχει μεταφερθεί από το Κουβέιτ στο Ιράκ, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σταματήσει την εκπαίδευση των Ιρακινών. Πάντως, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ διέψευσε τις πληροφορίες ότι η χώρα του σκόπευε να αποσύρει τους στρατιώτες της από το Ιράκ.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν κυρίως για τον Περσικό Κόλπο, μετά και τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Μάιο, όταν πληροφορίες ήθελαν το Ιράν να σχεδιάζει επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων. Τότε το Πεντάγωνο έστειλε στρατιωτικές ενισχύσεις στον Περσικό Κόλπο. Τον περασμένο Ιούλιο κατέληξε σε συμφωνία με την Σαουδική Αραβία προκειμένου να στείλει αμερικανικές δυνάμεις σε μία μεγάλη στρατιωτική βάση στην έρημο, η οποία δεν βρίσκεται στην εμβέλεια των ιρανικών πυραύλων.

Το βασικό σημείο, όμως, για τις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή βρίσκεται στην αεροπορική βάση Ουντεϊντ στο Κατάρ, η οποία είναι εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραυλικών συστημάτων. Ενισχυμένη είναι και η ασφάλεια για τον πέμπτο στόλο του αμερικανικού ναυτικού που βρίσκεται στο Μπαχρέιν.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου