ΔΙΕΘΝΗ

Αποκλειστική συνέντευξη Ζαρίφ στο CNNi: «Τα χειρότερα έρχονται» για τον Τραμπ

αποκλειστική-συνέντευξη-ζαρίφ-στο-cnni-246638

Πράξη «κρατικής τρομοκρατίας» χαρακτηρίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNNi ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, τη δολοφονία Σουλεϊμανί, ενώ προειδοποιεί ότι «τα χειρότερα έρχονται» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν ο Τραμπ δεν αποφασίσει «αναστροφή πορείας».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ, μιλώντας από την Τεχεράνη στο CNNi, δήλωσε ότι το Ιράν δεν φοβάται ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση κατά της χώρας του, μετά τη βομβιστική επίθεση και δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Θα υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, θα υπερασπιστούμε τον λαό μας», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να υπερασπιστούν τις ΗΠΑ, αλλά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τις ΗΠΑ τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά» είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στην εκτέλεση του Σουλεϊμανί.

«Πρόκειται για επιθετική πράξη απέναντι στο Ιράν και αντιστοιχεί σε ένοπλη επίθεση κατά του Ιράν, και θα απαντήσουμε. Θα απαντήσουμε όμως αναλογικά και όχι δυσανάλογα», δήλωσε. «Θα απαντήσουμε νόμιμα, δεν είμαστε άνθρωποι της παρανομίας όπως ο Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Ζαρίφ υποστήριξε επίσης ότι η απόφαση της διοίκησης Τραμπ να εγκαταλείψουν την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη «κατέστρεψε τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, και προειδοποίησε ότι τα χειρότερα έρχονται αν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν πορεία».

Αρνούμενος να προβεί σε περισσότερες αποκαλύψεις σχετικά με τον τρόπο που η Τεχεράνη σκοπεύει να απαντήσει για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, ο Ιρανός αξιωματούχος περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι η χώρα του έχει εντοπίσει πολυάριθμα αμερικανικά τρωτά σημεία στην περιοχή και σε συμμαχικές του Ιράν χώρες.

«Έχουμε ανθρώπους στο πλευρό μας στην περιοχή», είπε ο Ζαρίφ. «Ο όμορφος στρατιωτικός εξοπλισμός δεν κυβερνάει τον κόσμο, οι άνθρωποι κυβερνούν τον κόσμο. Ο πρόεδρος Τράμπ πρέπει να καταλάβει ότι ο λαός της περιοχής είναι εξαγριωμένος, θέλουν να φύγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Αναφερόμενος στις απειλές του Αμερικανού προέδρου για περισσότερες στρατιωτικές επιθέσεις κατά του Ιράν, αν η Τεχεράνη απαντήσει στη δολοφονία Σουλεϊμανί, ο Ζαρίφ αντέτεινε ότι ο Τραμπ «πρέπει να απολογηθεί, πρέπει να αλλάξει ρότα».

Σχολιάζοντας την απειλή Τραμπ ότι οι ΗΠΑ έχουν κλειδώσει 52 ιρανικούς στόχους «κάποια πολύ υψηλού επιπέδου και σημαντικά για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό», ο Ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε πως η παραπάνω δήλωση δείχνει ότι ο Τραμπ δεν έχει κανέναν σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και είναι έτοιμος να διαπράξει πολεμικά εγκλήματα –οι επιθέσεις σε πολιτιστικούς τόπους είναι έγκλημα πολέμου.

«Απλώς δυσχεραίνει την κατάσταση για την Αμερική… έχει εξαγριώσει τον λαό της περιοχής. (Ο Τράμπ) είπε ότι έχει ξοδέψει πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια στην περιοχή μας, πρόσθεσε ένα ακόμη τρισεκατομμύριο (με τη δολοφονία Σουλεϊμανί). Οι ΗΠΑ αισθάνονται πιο ασφαλείς γι αυτό;».

cnn.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου