ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Δεν κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε Αιγαίο, Κύπρο- Η Ελλάδα, ενεργεί παράνομα

τουρκία-δεν-κάνουμε-την-παραμικρή-υπο-275235

Διαδοχικά μηνύματα προς την Ελλάδα στέλνει η Τουρκία, προειδοποιώντας από τη μία ότι δεν θα κάνει καμιά υποχώρηση στο Αιγαίο και την Κύπρο και κατηγορώντας από την άλλη την Αθήνα ότι ενεργεί παράνομα στο ζήτημα της τουρκικής συμφωνίας με τη Λιβύη.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, υπογράμμισε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει την «ενεργητική στρατηγική» της. Μιλώντας κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, τόνισε ότι τα γεωτρύπανα της Τουρκίας θα συνεχίσουν να κάνουν γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. «Τα εθνικά μας πλοία μέσα στο 2020 θα διεξάγουν άλλες πέντε γεωτρήσεις, θα συνεχίσουμε μια ενεργητική στρατηγική», είπε ο Οκτάι. «Το άλλο παράδειγμα της αποφασιστικής εξωτερικής μας πολιτικής είναι η μη υποχώρησή μας στο θέμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου», συνέχισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

«Αυτή την αποφασιστικότητά μας την δείχνουμε όχι μόνο στο διπλωματικό πεδίο αλλά και στο πεδίο των ερευνών. Η Τουρκία ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στο Αιγαίο δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση», προειδοποίησε ο Οκτάι, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τουρκία: Παράνομες οι ενέργειες της Ελλάδας

Σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ενεργεί παράνομα στο ζήτημα της συμφωνίας που έκανε η Αγκυρα με τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η ΕΕ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για αυτή τη συμφωνία.

«Η συμφωνία μας είναι συμμορφωμένη με το διεθνές δίκαιο. Αλλά δεν είναι σωστό αυτό που κάνει η Ελλάδα. Θα πάρουμε όποια πρέπει πρέπει για την εφαρμογή της συμφωνίας μας», τόνισε ο Τσαβούσογλου. «Αυτό που κάνει η Ελλάδα δεν είναι νόμιμο. Για παράδειγμα, δεν είναι νόμιμο ότι συναντά τον (στρατηγό) Χαφτάρ. Η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση Σάρατζ. Αν η Ελλάδα θέλει να κάνει κάτι με αυτούς, θα πρέπει ουσιαστικά να πάει στην Τρίπολη», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Τσαβούσογλου: Είναι σε μεγάλο πανικό

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κόμπασε και για τις γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου.

«Στείλαμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, σε περιοχές που έχει δώσει άδεια η ΤΔΒΚ. Δεν περίμεναν μια τέτοια κίνηση από την Τουρκία. Αλλαξαν οι ισορροπίες, υπάρχει μεγάλος πανικός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου