ΔΙΕΘΝΗ

Πλοίο των Βίκινγκς ηλικίας 1.000 ετών βρέθηκε σε χωράφι

πλοίο-των-βίκινγκς-ηλικίας-1-000-ετών-βρέθ-279043

Το νορβηγικό χωριό Avaldsnes είναι πρώην προπύργιο των Βίκινγκς. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ο νορβηγικός αμυντικός στόλος ήταν σε θέση να κινητοποιήσει περίπου 310 πλοία σε περιόδους πολέμου. Οι ιστορικοί πιστεύουν πως υπήρχαν χιλιάδες ιδιόκτητα πλοία αξιόλογου μεγέθους. Όταν οι ηγέτες πέθαιναν, υπήρχε το έθιμο να θάβονται με τα πλοία τους στα πλοία τους σε εντυπωσιακές τελετές ταφής.

Μέχρι σήμερα, μόνο 15 πλοία των Βίκινγκς έχουν βρεθεί.

Αρχαιολόγοι του Νορβηγικού Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (NIKU) τον περασμένο μήνα βρήκαν έναν τέτοιο τάφο στο Edøy, ένα μικροσκοπικό νησί στο αρχιπέλαγος στα δυτικά του Τρόντχαϊμ.

Χάρη στην τεχνολογία georadar, σκάναραν το έδαφος στο χωράφι που υπήρχε μπροστά σε μια εκκλησία και βρέθηκαν μπροστά σε μια έκπληξη, σε ένα θαμμένο πλοίο των Βίκινγκς.

Μόνο τρεις τέτοιες ταφές έχουν βρεθεί στη Νορβηγία εδώ και πολύ καιρό. Η ανασκαφή αυτολύ του πλοίου θα φέρει νέα στοιχεία στο φως σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Ψηφιακής Αρχαιολογίας στη NIKU και ειδικό στα πλοία των Βίκινγκς. Η τεχνολογία με το georadar έχει χρησιμοποιηθεί ήδη πολύ επιτυχημένα για την ανίχνευση των ναρκών ξηράς στις πρώην πολεμικές ζώνες.

Το πλοίο βρέθηκε από τους αρχαιολόγους NIKO Manuel Gabler και Dag-Øyvind Engtrø Solem, οι οποίοι πραγματοποιούσαν έρευνα σε περιοχή κοντά στην Εκκλησία Edøy τον Σεπτέμβριο του 2019. Τυχαία, άρχισαν να ψάχνουν και το κοντινό αγρόκτημα. Μια τέτοια ανακάλυψη έγινε και το 2018, με ένα άθικτο πλοίο των Βίκινγκ που βρέθηκε στο ορεινό Gjellestad, ενώ τα τωρινά στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα πλοίο με καρίνα άνω των 42 ποδιών, με το μπροστινό του μέρος να έχει υποστεί βλάβη από γεωργικά άροτρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου