ΔΙΕΘΝΗ

«Σεισμός» στις HΠΑ με την παραπομπή Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας

σεισμός-στις-hπα-με-την-παραπομπή-τρα-279516

Την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

«Ζητάω σήμερα από τον πρόεδρο (της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ) να ξεκινήσει τη σύνταξη άρθρων κατηγορητηρίου (“impeachement”)», δήλωσε η ίδια, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης παρέμβασης.

«Ο πρόεδρος δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να ενεργήσουμε, διότι προσπάθησε εκ νέου να διαφθείρει τις εκλογές μας προς όφελός του» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την Πελόζι, «τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα: ο πρόεδρος καταχράστηκε την εξουσία του για προσωπικό όφελός του εις βάρος της εσωτερικής ασφάλειάς μας, θέτοντας ως προϋπόθεση, για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και τον προγραμματισμό ενός κρίσιμου τετ α τετ στο Οβάλ γραφείο, την ανακοίνωση μιας έρευνας σε βάρος τους πολιτικού αντιπάλου του».

Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην Επιτροπή Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη σύνταξη των σχετικών εγγράφων για την παραπομπή του Τραμπ. «Οι ενέργειες του προέδρου έχουν παραβιάσει κατάφωρα το Σύνταγμα», είπε η Πελόζι στους δημοσιογράφους.

Δείτε το βίντεο με την ανακοίνωση της Πελόσι:

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτό το καλοκαίρι, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διεξαγάγει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, το φαβορί των Δημοκρατικών για να αναμετρηθούν στις προεδρικές του 2020.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους που κατέθεσαν ενώπιον του Κογκρέσου, προϋπόθεση για να απευθύνει ο Λευκός Οίκος πρόσκληση προς τον Ζελένσκι θα ήταν η ανακοίνωση της έναρξης έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, μια βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία «πάγωσε» λίγες ημέρες πριν από το τηλεφώνημα.

«Ο πρόεδρος διέπραξε κατάχρηση εξουσίας, αποδυνάμωσε την εσωτερική ασφάλειά μας και έθεσε σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκλογών μας» σημείωσε η Πελόζι, η οποία εκτιμά ότι «οι ενέργειες του προέδρου παραβίασαν το Σύνταγμα».

Οργισμένη απάντηση Τραμπ

«Οι δεν κάνω τίποτα ριζοσπαστικοί αριστεροί Δημοκρατικοί έχουν μόλις ανακοινώσει ότι πρόκειται να επιδιώξουν να με παραπέμψουν για το τίποτα», απαντά σε έντονο ύφος ο πρόεδρος των ΗΠΑ και προσθέτει πως «έχουν ήδη εγκαταλείψει τις γελοιότητες της υπόθεσης Mueller, έτσι τώρα κρέμονται από δύο απόλυτα κατάλληλες (τέλειες) τηλεφωνικές κλήσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Στο tweet του ο Ντόναλντ Πραμπ σημειώνει πως «αυτό σημαίνει ότι η σημαντική και σπανίως ενεργοποιούμενη διαδικασία της παραπομπής θα χρησιμοποιείται ως μέσο για επιθέσεις ρουτίνας στους μελλοντικούς Προέδρους. Αυτό δεν το είχαν κατά νου οι ιδρυτές μας. Το καλό είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ήταν ΠΟΤΕ πιο ενωμένοι. Θα νικήσουμε!»

Μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος ανέβασε και μια φωτογραφία με την δημοτικότητα του.

Λευκός Οίκος: Οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να ντρέπονται

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση της προέδρου Πελόζι, τονίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να ντρέπονται.

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ επισήμανε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κάτι, εκτός από το να οδηγήσει τη χώρα μας, με αποτέλεσμα μια οικονομία που ανθίζει, περισσότερες θέσεις εργασίας και ισχυρότερο στρατό, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του. Προσβλέπουμε σε μια δίκαιη δίκη στη Γερουσία.

Όπως μεταδίδει το CNN, οι άνθρωποι που θα λάβουν την απόφαση για το περιεχόμενο άρθρων μομφής είναι μόνο η Πελόζι, ο Τζέρι Νάντλερ και τον Ανταμ Σιφ. Θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα άρθρα για: Κατάχρηση εξουσίας και δωροδοκία, αποτροπή του Κογκρέσου και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων αποδεικτικών στοιχείων από την έρευνα του Μιούλερ).

Πλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένει τη διαδικασία αποπομπής να φτάσει στη Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Εκεί θα μπορεί να καλέσει όποιον μάρτυρα επιθυμεί, για να καταθέσει, ανάμεσά τους και τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, όπως προανήγγειλε.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, ο πρόεδρος μπορεί να απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο για “προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και παραλείψεις”.

Η διάταξη είναι αρκετά ασαφής. Ιστορικά, στα αδικήματα αυτά εντάσσεται η διαφθορά και άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πρόεδρος προδίδει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο πρόεδρος δεν είναι απαραίτητο να έχει παραβιάσει έναν συγκεκριμένο νόμο προκειμένου να έχει διαπράξει αδίκημα το οποίο να επισείει διαδικασία καθαίρεσης.

Πολλοί νομικοί σημειώνουν ότι να πιέζει κανείς έναν ηγέτη ξένου κράτους να επέμβει στις αμερικανικές εκλογές είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αδικήματος το οποίο οι πατέρες του έθνους θα θεωρούσαν ικανό να επιφέρει καθαίρεση του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία

Μια παρεξήγηση σχετικά με τον όρο “impeachment” είναι ότι αναφέρεται στην απομάκρυνση του προέδρου από τον προεδρικό θώκο. Στην πραγματικότητα, ο όρος αναφέρεται μόνον στις διαδικασίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτω σώμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που απαγγέλλει κατηγορίες κατά του αρχηγού του κράτους – όπως πράττει η εισαγγελία σε μία ποινική υπόθεση.

Ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για το πώς ξεκινά μια διαδικασία παραπομπής του προέδρου. Ο Doug Collins, ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, έχει ήδη δηλώσει ότι η διαδικασία παραπομπής δεν ξεκινά εάν δεν έχει συγκληθεί ολομέλεια του σώματος που να εγκρίνει τη διαδικασία. Ωστόσο, οι βουλευτές των Δημοκρατικών έχουν σημειώσει ότι μια τέτοια ψηφοφορία δεν είναι απαραίτητη.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει αναλάβει ιστορικά τις έρευνες για διαδικασίες παραπομπών, ωστόσο οι πλειοψηφούντες στο σώμα βουλευτές των Δημοκρατικών θα μπορούσαν να αποφασίσουν να συστήσουν μια ad hoc επιτροπή, με αντικείμενο αποκλειστικά τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Εάν η απλή πλειοψηφία μεταξύ των 435 Αμερικανών βουλευτών εγκρίνει την απαγγελία κατηγοριών, γνωστών ως “άρθρων παραπομπής”, η διαδικασία μεταφέρεται στο άνω σώμα του Κογκρέσου, τη Γερουσία, η οποία διεξάγει τη δίκη και αποφασίζει εάν ο πρόεδρος της χώρας είναι ένοχος.

Σε μια τέτοια δίκη, τα μέλη της Βουλής λειτουργούν ως κατηγορούσα αρχή (εισαγγελείς), ενώ οι γερουσιαστές σαν ένορκοι. Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ προεδρεύει της διαδικασίας. Για την καταδίκη και απομάκρυνση του προέδρου από το αξίωμά του, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (67 γερουσιαστών) σε σύνολο 100 μελών του σώματος.

Οι βουλευτές δεν χρειάζεται να αποδείξουν την ενοχή του προέδρου “πέραν πάσης αμφιβολίας” – όπως ισχύει στις ποινικές υποθέσεις.

Οι συσχετισμοί στο Κογκρέσο

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Δημοκρατικό Κόμμα διαθέτει 235 βουλευτές, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 199, ενώ υπάρχει και ένας ανεξάρτητος. Με την πλειοψηφία τους, οι Δημοκρατικοί μπορούν να παραπέμψουν τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να χρειαστούν την υποστήριξη ούτε ενός Ρεπουμπλικανού βουλευτή.

Στη Γερουσία, αντίθετα, οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν 53 γερουσιαστές, οι Δημοκρατικοί 45, ενώ δύο ανεξάρτητοι συνήθως συντάσσονται με το Δημοκρατικό Κόμμα. Καταδίκη του Τραμπ και απομάκρυνσή του από το αξίωμα χρειάζεται άρα τουλάχιστον 20 “αντάρτες” εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών που θα δεχθούν να ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου των ΗΠΑ, στον βαθμό πάντα που – υποθετικά – όλοι οι Δημοκρατικοί και οι ανεξάρτητοι θα ψηφίσουν επίσης υπέρ.

Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία θα μπορούσε επίσης να απορρίψει τις κατηγορίες άμεσα, χωρίς καν να εξετάσει τα στοιχεία που θα επικαλεστεί η πλειοψηφία της Βουλής για την παραπομπή.

Στην ιστορία των ΗΠΑ, κανένας πρόεδρος δεν έχει απομακρυνθεί με αυτή τη διαδικασία. Ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, το 1974, παραιτήθηκε του αξιώματός του πριν παραπεμφθεί. Δύο πρόεδροι, ο Άντριου Τζόνσον το 1868 και ο Μπιλ Κλίντον το 1998, παραπέμφθηκαν από τη Βουλή, αλλά δεν καταδικάστηκαν από τη Γερουσία.

Ποιος γίνεται πρόεδρος σε περίπτωση καθαίρεσης;

Στην όχι ιδιαίτερα πιθανή περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί και απομακρυνθεί από το αξίωμά του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς αναλαμβάνει την προεδρία μέχρι τη λήξη της τρέχουσας προεδρικής θητείας, στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Με βάση την 25η Τροπολογία του συντάγματος των ΗΠΑ, ένας πρόεδρος μπορεί να αντικατασταθεί στην προεδρία από τον αντιπρόεδρο, εάν υπάρχει πρόδηλη αδυναμία να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αυτή η διαδικασία εκκινείται όταν ο αντιπρόεδρος και η πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου ενημερώσουν το Κογκρέσο ότι ο πρόεδρος δεν είναι πλέον ικανός να ασκεί τα καθήκοντά του.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου