ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: 41χρονος υιοθέτησε κοριτσάκι με σύνδρομο Down αφού το είχαν απορρίψει 20 οικογένειες

ιταλία-41χρονος-υιοθέτησε-κοριτσάκι-με-286552

Ο 41χρονος Λούκα Τραπανέζε από τη Νάπολη της Ιταλίας, που βοηθάει εθελοντικά από τα 14 του άτομα με αναπηρία, ανακάλυψε πρόσφατα τη χαρά της πατρότητας, υιοθετώντας ένα κοριτσάκι, το οποίο το απέρριπταν οικογένειες, λόγω προβλήματος υγείας.

Η μικρή Άλμπα δόθηκε για υιοθεσία από τη μητέρα της, επειδή έχει σύνδρομο Down, όταν ήταν μόλις 13 ημερών και πριν έρθει ο Λούκα στη ζωή της, την είχαν απορρίψει 20 οικογένειες εξαιτίας της πάθησής της.

«Μόλις την κράτησα στα χέρια μου, πλημμύρισα με χαρά. Την ένιωσα αμέσως σαν κόρη μου», δήλωσε ο 41χρονος.

Ο Λούκα ήθελε πάντα να γίνει πατέρας, όμως γνώριζε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες στην Ιταλία δεν δίνουν συχνά την επιμέλεια παιδιών σε έναν ανύπαντρο και ομοφυλόφιλο άνδρα.

Και η διαδικασία για να καταφέρει να υιοθετήσει τη μικρή Άλμπα ήταν υπερβολικά γραφειοκρατική, ωστόσο τα κατάφερε και τώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση να τα βγάλει εις πέρας ως γονιός σε μονογονεϊκή οικογένεια.

Και πάλι στις δηλώσεις του, προσθέτει: «Από όταν ήμουν 14, ήμουν εθελοντής και βοηθούσε άτομα με αναπηρία. Οπότε ένιωσα ότι είχα την κατάλληλη γνώση και εμπειρία για να υιοθετήσω την Άλμπα».


Ο Λούκα πέρασε την εφηβεία του με το να επισκέπτεται τον κολλητό του φίλο Ντιέγκο στο νοσοκομείο και με το να τον βοηθάει, καθώς ο φίλος του βρισκόταν στο τελικό στάδιο του καρκίνου.

«Οι γονείς του δούλευαν αρκετά, επομένως τον περισσότερο χρόνο ήμασταν μόνο οι δυο μας. Έμεινα μαζί του καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της άσχημης, στενάχωρης και γεμάτης πόνο εμπειρίας, μέχρι το τέλος», είπε στο BBC.
Και πρόσθεσε: «Ο θάνατος του Ντιέγκο με έκανε να συνειδητοποιήσω τι σημαίβνει να ζεις με κάποια αρρώστια. Έτσι ξεκίνησα να πηγαίνω εθελοντικά σε μια εκκλησία στη Νάπολη, ώστε να βοηθάω ανθρώπους και παιδιά με αναπηρία».

Ο Λούκα, μαζί με τον πρώην σύντροφό του, με τον οποίο ήταν μαζί από τα 25 για 11 χρόνια, ίδρυσαν τη δική τους φιλανθρωπική οργάνωση ώστε να βοηθάνε άτομα με αναπητρία και συχνά συζητούσαν ώστε να υιοθετήσουν το δικό τους παιδί.
«Δυστυχώς πριν από μερικά χρόνια χωρίσαμε. Μετακόμισα σε ένα σπίτι μόνος μου. Ήθελα πολύ να γίνω πατέρας, αλλά εκείνη την περίοδο στην Ιταλία δεν ήταν δυνατόν για έναν ανύπαντρο να υιοθετήσει. Μετά τα πράγματα άλλαξαν και στην αρχή του 2017 μπορούσα να κάνω αίτηση για υιοθεσία. Μου είπαν ότι θα μου έδιναν μόνο παιδί με προβλήματα», λέει ο Λούκα.

Έγραψε στην αίτησή του ότι θα ήταν πολύ χαρούμενος αν υιοθετούσε ένα παιδί, ασχέτως από την κατάσταση της υγείας του και έτσι ο δρόμος του συναντήθηκε με αυτόν της Άλμπα, τον περασμένο Ιούλιο.
Ο Λούκα πέρασε τις πρώτες μέρες μόνο με την Άλμπα και παραδέχεται ότι ήταν τρομοκρατημένος, αφού δεν ήξερε πώς πρέπει να συμπεριφερθεί σε ένα νεογέννητο.

Όμως μετά από λίγες μέρες, οργάνωσε ένα πάρτι για να την γνωρίσει στους συγγενείς και τους φίλους του.
Ο 41χρονος πατέρας αναφέρει ότι η Άλμπα έχει πολύ ισχυρή προσωπικότητα και της αρέσει πολύ να βρίσκονται γύρω της άνθρωποι.

Αναφέρει, μάλιστα, πως η υιοθεσία του άλλαξε τη ζωή και πλέον σε όλα του τα σχέδια περιλαμβάνεται και η Άλμπα.

«Με έκανε ευτυχισμένο και με ολοκλήρωσε σαν άνθρωπο. Είμαι περήφανος που είμαι ο πατέρας της και ήθελα πάρα πολύ να γίνει η κόρη μου», λέει ο Λούκα.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου