ΔΙΕΘΝΗ

Διάλογο ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος

διάλογο-ζητά-ο-αραβικός-σύνδεσμος-420245

Εκκληση στο καθεστώς της Συρίας να προσέλθει, εντός 15 ημερών, σε διάλογο με την αντιπολίτευση ώστε να σταματήσει το αιματοκύλισμα, απηύθυνε ο Αραβικός Σύνδεσμος στη διάρκεια έκτακτης πολύωρης συνεδρίασης που έλαβε χώρα στο Κάιρο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου ζήτησαν να διεξαχθούν άμεσα συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο Κάιρο και, παράλληλα, αποφάσισαν να μην αποπέμψουν τη Δαμασκό από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με το BBC, τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου συνεδρίαζαν επί τρεις ώρες, απουσία των Σύρων εκπροσώπων. Μετά το τέλος της συνάντησης είχαν ξεχωριστές επαφές με Σύρους διπλωμάτες.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χαμάντ μπιν Τζασίμ Αλ-Θάνι, που προήδρευσε της συνάντησης, ανακοίνωσε ότι ο Σύνδεσμος θα αρχίσει επαφές με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Συρίας, προκειμένου «να ξεκινήσει εθνικός διάλογος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Αραβικού Συνδέσμου και υπό την καθοδήγησή του, εντός δεκαπενθημέρου».

Το ψήφισμα αυτό έγινε δεκτό ομόφωνα, παρόλο που η Συρία διατηρεί επιφυλάξεις. Ορισμένα μέλη του Συνδέσμου ζήτησαν την αποπομπή της Δαμασκού από τον οργανισμό, πρόταση που δεν υιοθετήθηκε. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC, η απόρριψη της πρότασης αυτής αποδεικνύει τις σαφείς διαφορές μεταξύ των αραβικών χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ήδη, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες έχουν αποσύρει τις διπλωματικές τους αποστολές από τη Δαμασκό, προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στους χειρισμούς του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, που έχει βυθίσει τη χώρα στο αίμα.

Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων ξεπέρασαν τους 3.000 και ζήτησε να υπάρξει συντονισμένη δράση από τη διεθνή κοινότητα, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε έναν γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, Γιουσέφ Αχμάντ, κατήγγειλε ότι οι αντικαθεστωτικοί προμηθεύονται όπλα από το Ισραήλ. «Η συριακή αντιπολίτευση τροφοδοτείται από αραβικές χώρες» είπε στα μέλη του Συνδέσμου, σύμφωνα με το Associated Press.

Την ίδια στιγμή, σφοδρές μάχες εξακολουθούν να μαίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος προχώρησαν σε νέα επιδρομή στην πόλη Ζαμπαντανί, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ υπάρχουν αναφορές για ταραχές στις επαρχίες Χομς και Ιμπλίντ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου