ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια οργή για τη δολοφονία του «φύλακα του δάσους» στον Αμαζόνιο

παγκόσμια-οργή-για-τη-δολοφονία-του-φ-316575

Οργή και θλίψη προκαλεί η είδηση θανάτου του «φύλακα του δάσους» Paulo Paulino Guajajara, ο οποίος δολοφονήθηκε σε έδαφος αυτοχθόνων Araribóia στο κράτος Maranhão, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βραζιλιάνικης Ένωσης Ιθαγενών Πληθυσμών.

Ένας ακόμη αυτόχθονας, ο Laércio Guajajara, δέχτηκε πυροβολισμό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, ενώ ένας υλοτόμος αγνοείται, όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπολσονάρου, Sérgio Moro, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει αστυνομική έρευνα για τη δολοφονία: «Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους γι ’αυτό το σοβαρό έγκλημα».

Το θύμα ήταν μέλος της γηγενούς δασικής φρουράς που ονομάζεται «Φύλακες του Δάσους». Η δασική φρουρά σχηματίστηκε πρώτη φορά το 2012 με σκοπό να καταπολεμήσει τις μεγάλες συμμορίες που λεηλατούν το δάσος τους. Μάλιστα, αρκετοί από τους φύλακες έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια στο στο Maranhão.

Ο περιφερειακός συντονιστής του ιθαγενούς ιεραποστολικού συμβουλίου της Βραζιλίας, Gilderlan Rodrigues, υποστήριξε ότι ο δολοφονημένος φύλακας είχε απειληθεί αρκετές φορές. «Η δουλειά τους ενοχλεί εκείνους που θέλουν να λεηλατήσουν την γη τους» επισήμανε και πρόσθεσε ότι οι δράστες προέρχονται από κοντινό αγροτικό οικισμό και είχαν εισέλθει στο δάσος χωρίς άδεια. «Αυτές οι εγκληματικές ενέργειες πρέπει να καταπολεμηθούν έτσι ώστε να μην χάνονται περισσότερες ζωές», συμπλήρωσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου