ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κόλαση φωτιάς στην Καλιφόρνια- 50.000 πήραν εντολή να απομακρυνθούν

ηπα-κόλαση-φωτιάς-στην-καλιφόρνια-50-000-πή-326585

Οι αρχές στο νότιο τμήμα της Πολιτείας της Καλιφόρνιας έδωσαν εντολή να απομακρυνθούν προληπτικά από τα σπίτια τους τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι, καθώς πυρκαγιές έχουν ήδη απανθρακώσει χιλιάδες στρέμματα σε διάφορες περιοχές και συνέχιζαν να μαίνονται χθες Πέμπτη.

Σε μια περιοχή με αμπελώνες, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, η φωτιά που βαπτίστηκε «Kincade» από το πυροσβεστικό σώμα — ξέσπασε τη νύχτα της Τετάρτης — επεκτάθηκε κι απανθράκωσε πάνω από 20.000 στρέμματα, ενισχυμένη από ριπές ανέμων ταχύτητας 120 χιλιομέτρων την ώρα και πλέον. Περίπου 500 πυροσβέστες, με τη βοήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών, κατέβαλαν απεγνωσμένα προσπάθειες να την περιορίσουν, χωρίς να καταφέρουν.

Δόθηκε εντολή σε 2.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από τη μικρή πόλη Γκάιζερβιλ και αμπελώνες που βρίσκονται στα όριά της, ανάμεσά τους κι έναν που ανήκει στον σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για πολλά οικήματα που καταστράφηκαν από τις φλόγες, αλλά δεν υπήρχε κάποιος επίσημος απολογισμός ως χθες βράδυ. «Αν βρίσκεστε στην Γκάιζερβιλ, φύγετε αμέσως», ανέφερε χθες το πρωί το γραφείο του σερίφη στην Κομητεία Σονόμα.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης μόλις που πρόφτασαν να μαζέψουν κάποια υπάρχοντά τους πριν καταφθάσουν οι φλόγες. «Νόμιζα ότι οι φλόγες απείχαν τρία χιλιόμετρα, αλλά δεν είχα λογαριάσει τον άνεμο», αφηγήθηκε στους Los Angeles Times ο Ντουάιτ Μόνσον, 68 ετών.

Αιτία της πυρκαγιάς ήταν βλάβη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης της εταιρείας Pacific Gas and Electric Co (PG&E), σύμφωνα με την εταιρεία και αξιωματικούς του πυροσβεστικού σώματος. Οι αρχές της Πολιτείας της Καλιφόρνιας έχουν κηρύξει κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» και πέραν της «Κίνκεϊντ», εκδηλώθηκαν επίσης αρκετές άλλες πυρκαγιές, ειδικά στο νότο, που ενισχύθηκαν από ισχυρούς ανέμους.

Μία από αυτές έπληξε τα περίχωρα της πόλης Σάντα Κλαρίτα, βόρεια του Λος Άντζελες, σαρώνοντας 20.000 στρέμματα εκτάσεων με θάμνους μέσα σε μερικές ώρες και απειλώντας σπίτια. Πολλά κτίρια πήραν φωτιά, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Στην Καλιφόρνια, που είναι αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με ξηρασία, καταγράφονται το τρέχον διάστημα υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε 180.000 πελάτες στη βόρεια Καλιφόρνια χθες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σπινθήρες από γραμμές υψηλής τάσης να προκαλέσουν φωτιές όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της «Camp Fire», που σάρωσε τον Νοέμβριο του 2018 τη μικρή πόλη Παραντάις, στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας, αφήνοντας πίσω της 86 νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου