ΔΙΕΘΝΗ

Εσσεξ: Πάγωσαν έως θανάτου οι 39 μετανάστες; Σενάριο φρίκης για το πώς απεβίωσαν

εσσεξ-πάγωσαν-έως-θανάτου-οι-39-μετανάσ-327902

Σε κατάσταση σοκ είναι η Βρετανία από την είδηση ότι 39 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε ένα κοντέινερ νταλίκας κε οδηγό έναν 25χρονο, στο Εσσεξ.

Στο ψυγείο του φορτηγού κρύβονταν 38 ενήλικοι και ένα παιδί, τα οποία απεβίωσαν, με τις αρχές και τους εμπειρογνώμονες, να αναφέρουν πως δεν είχαν καμία τύχη να επιβιώσουν σε αυτό το ταξίδι.

Εσσεξ: Πάγωσαν από το ψύχος; – Κλεισμένοι σε ψυγείο, όπου η θερμοκρασία μπορεί να έφθασε τους -25C

Τα 39 θύματα ήταν κρυμμένα στο ψυγείο του φορτηγού υπό συνθήκες που κατά πάσα πιθανότατα προκάλεσαν το θάνατό τους, αφού σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που ερευνούν την τραγωδία το επικρατέστερο σενάριο είναι να πάγωσαν μέχρι θανάτου από το ψύχος, αφού η θερμοκρασία μπορεί να είχε φτάσει μέχρι και τους -25 βαθμούς Κελσίου. Όπως αναφέρει η Daily Mail, τα 39 θύματα βρίσκονταν μέσα στο ψυγείο του φορτηγού κλειδωμένα και όσο και να φώναζαν, δε θα μπορούσε κανείς να τους ακούσει.

Οι Αρχές όταν μπήκαν να ελέγξουν το φορτηγό, βρήκαν ένα «βουνό από πτώματα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ ακόμη δεν έχουν καταφέρει να διαπιστώσουν από ποιες χώρες προέρχονται. Το φαινόμενο να στοιβάζονται σε φορτηγά είναι κάτι που στην Βρετανία έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Αυτό που οι Αρχές ερευνούν είναι οι συνθήκες που έγινε η τραγωδία, από που πήρε τους μετανάστες ο οδηγός και ποιο είναι το ακριβές δρομολόγιο που έκανε με το φορτηγό.

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο οι 39 μετανάστες να πάγωσαν μέχρι θανάτου παραμένει ένα σενάριο, ανάμεσα σε άλλα, καθώς κανείς μέχρι στιγμής δεν το έχει επιβεβαιώσει επισήμως, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα.

Το πιθανό δρομολόγιο του φορτηγού

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής από που ξεκίνησε το φορτηγό καθώς και πότε στοιβάχτηκαν σ’ αυτό τα 39 θύματα. Οι Αρχές συμπεραίνουν ότι το ρυμουλκούμενο τμήμα του φορτηγού ταξίδεψε από το Zeebrugge του Βελγίου στο λιμάνι του Purfleet στην ανατολική Αγγλία και γύρω στις 00:30 (τοπική ώρα) της Τετάρτης έφθασε στην περιοχή του Thurrock, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Το μπροστινό τμήμα του φορτηγού εικάζεται ότι ξεκίνησε από τη Βόρειο Ιρλανδία και καθ’ οδόν παρέλαβε το ρυμουλκούμενο τμήμα. Γύρω στις 01:05 το φορτηγό έφυγε από το λιμάνι, ενώ περίπου 35 λεπτά αργότερα, γύρω στις 01:40 σωστικά συνεργεία ειδοποίησαν την αστυνομία. Ποιος κάλεσε προηγουμένως τα σωστικά συνεργεία στο φορτηγό παραμένει ασαφές. Από την εισαγγελία του Βελγίου είπαν ότι θα ελέγξουν πόσο παρέμεινε το φορτηγό στο Βέλγιο, μπορεί το διάστημα αυτό να ήταν μέρες ή και ώρες, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί.

Εσσεξ: «Είχαν τρομακτικό θάνατο»

Ο Ρίτσαρντ Μπαρνέτ, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Ένωσης Οδικών Μεταφορών (RHA), είπε πως σε ένα σκοτεινό παγωμένο θάλαμο, αν δουλεύει το ψυγείο, τότε ο θάνατός τους θα ήταν τρομακτικός. «Δεν μπορούν να βγουν από εκεί μέσα. Ούτε για να πάνε τουαλέτα. Φανταστείτε ότι εκεί μέσα μπορεί να ήταν για μέρες. Είναι απίστευτα παγωμένα αν δουλεύει το ψυγείο», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτός είναι ο οδηγός του φορτηγού με τους 39 νεκρούς μετανάστες

Εσσεξ: Ψάχνουν για κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Η ανακάλυψη των πτωμάτων έγινε από ένα τηλεφώνημα στο κέντρο κλήσης για ασθενοφόρα, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το τηλεφώνημα το έκανε ο Μο Ρόμπινσον, ο οδηγός του φορτηγού. Λίγο αργότερα ωστόσο, βρέθηκε και συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία.

Οπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, οι Αρχές έχουν επικεντρωθεί στην διακίνηση μεταναστών. Οι έρευνες για να βρουν αν υπάρχει κύκλωμα πίσω από αυτή τη τραγωδία, συνεχίζονται, όπως και οι προσπάθειες να βρουν την ταυτότητα των θυμάτων. Στις έρευνες βοηθούν και οι Αρχές με το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, άφησε για λίγο στην άκρη το Brexit και έκανε λόγο για ένα περιστατικό που τον έχει σοκάρει, ζητώντας να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία. Ως ένα απίστευτο περιστατικό, το χαρακτήρισε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου