ΔΙΕΘΝΗ

Τα 6 βασικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit -Τι μπορεί να πάει στραβά

τα-6-βασικά-σημεία-της-συμφωνίας-για-το-brexi-335170

Yστερα από ημέρες έντονων διαβουλεύσεων, διπλωμάτες και ειδικοί των 27 της ΕΕ έφθασαν σε μια βασική συμφωνία για το Brexit.

Η διαφαινόμενη λύση για το Brexit φαίνεται να ικανοποιεί την πλευρά της ΕΕ, με τους αναλυτές να εστιάζουν σε πέντε βασικoύς λόγους. Το κείμενο της συμφωνίας για το Brexit, ωστόσο, πρέπει να εγκριθεί και από το βρετανικό κοινοβούλιο, με το μικρό ενωτικό κόμμα DUP, στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται η Αρλίν Φόστερ, να διαδραματίζει καίριο ρόλο.

Brexit: Τι μπορεί να πάει στραβά

Οι δέκα βουλευτές του DUP αποτελούν ουσιαστικά τη μοναδική ελπίδα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία για το Brexit. Οι τελευταίες πληροφορίες ωστόσο αποδεκατίζουν τις προσδοκίες του Τζόνσον για το Brexit. «Η συμφωνία δεν έχει κλειστεί ακόμα. Το DUP, η στήριξη του οποίου είναι το “κλειδί” για να περάσει ο Τζόνσον την απόφαση από το βρετανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία» αναφέρει το Politico και προσθέτει:

«Χωρίς το DUP δείχνει εξαιρετικά δύσκολο για τον Τζόνσον να προωθήσει τη συμφωνία για το Brexit. Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν θα έχει την πλειοψηφία, και ο δεύτερος ότι το DUP ίσως στερήσει από τον Τζόνσον έναν άλλο παράγοντα – “κλειδί”: Τους Brexiteers των Τόρις (Συντηρητικών)».

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, άσκησε δριμεία κριτική κατά της χθεσινής συμφωνίας για το Brexit, επισημαίνοντας ότι οι όροι είναι ακόμη χειρότεροι από αυτούς που πέτυχε η Τερέζα Μέι. «Αυτή η συμφωνία ξεπουλήματος δεν θα ενώσει τη χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει το Brexit είναι να δοθεί στους πολίτες η ευκαιρία να εκφραστούν με τη ψήφο τους» δήλωσε ο Κόρμπιν.

Τα 6 βασικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Μπόρις Τζόνσον ίσως, εσχάτως, κερδίσει την υποστήριξη «ανταρτών» των Τόρις τους οποίους είχε εξοστρακίσει από το κόμμα όταν ψήφισαν κατά της προοπτικής του Brexit δίχως συμφωνία. Η ίδια εφημερίδα, επίσης, παρουσιάζει ως ελάχιστες τις πιθανότητες να περάσει η συμφωνία για το Brexit από το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το CNBC η αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit προβλέπει τα εξής σημεία:

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη συμφωνία, η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι μέρος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου – αλλά όχι του ευρωπαϊκού τελωνειακού εδάφους. Μερίδα Βρετανών βουλευτών είχε απορρίψει την προηγούμενη συμφωνία, επειδή η Βόρεια Ιρλανδία θα ήταν σε ξεχωριστή τελωνειακή ζώνη από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

• Εντούτοις, βάσει της νέας συμφωνίας, η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ορισμένους κανόνες της ΕΕ, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τα γεωργικά προϊόντα.
• Ακόμη, η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της, προκειμένου η συμφωνία να συνεχίσει να εφαρμόζεται στο μέλλον.
• Τα προϊόντα από τη Βόρεια Ιρλανδία μπορούν να χαρακτηρίζονται ως προϊόντα «από το Ηνωμένο Βασίλειο».
• Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισπράττει ΦΠΑ (φόρο προστιθέμενης αξίας) από τη Βόρεια Ιρλανδία. Δηλαδή τα έσοδα που θα προκύπτουν από συναλλαγές που φορολογούνται στη Βόρεια Ιρλανδία, δεν θα εμβάζονται στην ΕΕ.
• Θα υπάρξει μια νέα ομάδα εργασίας που θα επιβλέπει την εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου, θα συνεδριάζει μία φορά τον μήνα και θα προεδρεύεται από κοινού από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου