ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η δίκη 93χρονου φύλακα ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης -Βοήθησε σε 5.230 δολοφονίες Εβραίων

ξεκίνησε-η-δίκη-93χρονου-φύλακα-ναζιστι-336268

Πρόκειται για μία από τις τελευταίες δίκες ενός πρώην φύλακα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί, ένας πρώην SS του πολωνικού στρατοπέδου Στούτχοφ παρουσιάζεται σήμερα στο Αμβούργο ενώπιον δικαστηρίου.
65.000 ανθρωποι θανατώθηκαν στο στρατόπεδο των Ναζί

Οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου, θα ολοκληρωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου, θα περιοριστούν σε δύο ανά εβδομάδα και θα διαρκούν το περισσότερο δύο ώρες η κάθε μία εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του 93χρονου κατηγορούμενου Μπρούνο Ντέι, την ώρα που ο Γερμανός Πρόεδρος ζητά συγνώμη από την Πολωνία για τις φρικαλεότητες των Ναζί. Ο Ντέι κατηγορείται από την εισαγγελία του Αμβούργου για συνέργεια σε φόνους όταν ήταν φύλακας «μεταξύ του Αυγούστου του 1944 και του Απριλίου του 1945» στο στρατόπεδο Στούτχοφ της βόρειας Πολωνίας, 40 χιλιόμετρα από το Γκντανσκ.

Περίπου 65.000 άνθρωποι πέθαναν σε αυτό, κυρίως Εβραίες από τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία. Το στρατόπεδο είχε ενταχθεί στο σύστημα εξόντωσης των Εβραίων τον Ιούνιο του 1944.

Ο Ντέι ήταν τότε 17 ετών

Η συνέργεια του Ντέι, ο οποίος τότε ήταν 17 ετών, έχει επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με την εισαγγελία, στον φόνο 5.230 κρατούμενων.

Καθήκον του κατηγορούμενους ήταν «να εμποδίζει τη διαφυγή, την εξέγερση ή την απελευθέρωση των κρατούμενων» στο στρατόπεδο που επρόκειτο να θανατωθούν με αέριο Zyklon B ή στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Ο Ντέι «ήταν ένα γρανάζι της φονικής μηχανής που γνώριζε απολύτως στον στόχο», τονίζει η εισαγγελία. Στόχος της δίκης είναι να καθοριστεί αν «υποστήριζε εν γνώσει του τους βάρβαρους φόνους των κρατούμενων».
Επιζώντες έχουν περιγράψει τους φόνους στο στρατόπεδο αυτό μέσω θανατηφόρων αερίων, στο εκτελεστικό απόσπασμα ή ακόμη μέσω στέρησης τροφής, υπερβολικής εργασίας ή έκθεσης σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο κατηγορούμενος έχει παραδεχθεί ότι γνώριζε τι συνέβαινε στο στρατόπεδο, όμως είχε διαβεβαιώσει τους εισαγγελείς ότι δεν μπορούσε να φύγει γιατί φοβόταν ότι θα σκότωναν και τον ίδιο. Πέρσι δικάστηκε ακόμα ένας ναζιστής στο ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου