ΔΙΕΘΝΗ

Ρουκέτες από τις Συριακές δυνάμεις πλήττουν τουρκικά εδάφη -Ερντογάν: «Ο Θεός είναι μαζί μας»

ρουκέτες-από-τις-συριακές-δυνάμεις-πλ-345352

Απειλητικά ηχούν τα τύμπανα πολέμου στη Συρία, με τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή να δημιουργούν ένα απολύτως έκρυθμο σκηνικό. Ήδη η Τουρκία έπληξε αεροπορικώς περιοχές σε στρατιωτική της επιχείρηση που άφησε πίσω τουλάχιστον δύο νεκρούς ενώ οδήγησε χιλιάδες κατοίκους στη φυγή. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια καθώς απάντησαν με όλμους και εκτόξευση ρουκετών κατά δύο πόλεων στην νότια Τουρκία.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα από την επίθεση από τα συριακά εδάφη. Επικρατεί τεράστιος πανικός», ήταν τα λόγια εκπροσώπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων μετά την επίθεση της Τουρκίας.

Στρατιωτικά εμβατήρια της οθωμανικής περιόδου ακούγονταν από μεγάφωνα, ενώ τα σχολεία έκλεισαν μέχρι την Δευτέρα στην τουρκική επαρχία Ακτσάκαλε στα σύνορα με τη Συρία, με την έναρξη της εισβολής τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία.

Μεγάφωνα είχαν στηθεί στην επαρχία, που βρίσκεται περίπου 6 χλμ από τη στρατηγικής σημασίας συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, και ακούγονταν πατριωτικές μουσικές, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

Ερντογάν: Ο Θεός είναι μαζί μας

Οι τοπικές αρχές στο Ακτσάκαλε βρίσκονται σε επιφυλακή, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, σημειώνοντας πως οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να προσέχουν για πιθανά πυρά από την άλλη πλευρά των συνόρων.

«Ο Θεός να είναι μαζί μας», δήλωσε με tweet του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Χαιρετίζω κάθε έναν γενναίο στρατιώτη που συμμετέχει σε αυτή την επιχείρηση».

Τεμένη σε όλη την Τουρκία θα πραγματοποιήσουν πρωινές προσευχές αύριο Πέμπτη για το στρατό, μετέδωσε το TRT.

Το κρατικό δίκτυο χαρακτήρισε τη στρατιωτική επιχείρηση τη «μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία της (τουρκικής) Δημοκρατίας», τονίζοντας ότι αυτή εκτείνεται σε μια περιοχή «περίπου 400χλμ μήκους και 35 χλμ βάθους».

Το πρώτο σχόλιο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας μετά τις επιθέσεις

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που εξαπέλυσαν στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία φροντίζουν πολύ να μην προκαλέσουν κακό σε συμμαχικά στρατεύματα, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σε ένα πρώτο σχόλιο μετά τις σκηνές χάους που επικράτησαν εξαιτίας της εισβολής.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία στοχεύει να πλήξει μόνο μαχητές και τις βάσεις τους, τα όπλα και τον εξοπλισμό τους.

«Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης άρχισε στις 16.00 τοπική ώρα σήμερα με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας, να αποτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκος του νοτίου συνόρου μας, να εξουδετερώσει τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, καθώς και να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων στα σπίτια τους και στη γη τους», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η επιχείρηση αυτή έχει τον ίδιο σκοπό με αυτόν των προηγούμενων τουρκικών επιχειρήσεων Ασπίδα του Ευφράτη και Κλάδος Ελαίας.

Η Τουρκία έστειλε διπλωματική νότα στο προξενείο της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη για να ενημερώσει τη Δαμασκό για την διασυνοριακή επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Άγκυρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αλγερία, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας βασίζεται στα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι η ’Αγκυρα είχε ενημερώσει όλους τους αναγκαίους παράγοντες, ανάμεσά τους τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις

Δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του χωριού Μισαράφα.

Όπως μεταδίδει, πάντως, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο αριθμός των νεκρών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε επτά και των τραυματιών σε 16.

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον θέσεων σε βάθος 50 χλμ στη Συρία, στο Άιν Ίσα, όπως έγινε γνωστό από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Πάνω από την παραμεθόριο περιοχή στη βορειοανατολική Συρία πετούν 25 μαχητικά, σύμφωνα με τους SDF.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και αμάχους στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπως και κοντά στις πόλεις Καμισλί και Άιν Ίσα, επισήμαναν νωρίτερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι. Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, η Tουρκία ενημέρωσε τη Συρία για τη στρατιωτική της επιχείρηση μέσω διακοίνωσης που εστάλη στο συριακό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Έκτακτη σύνοδο συγκάλεσε για την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι φόβοι που εγείρονται είναι πολλοί, τη στιγμή που όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το θρίλερ που έρχεται να διαταράξει τις διεθνείς ισορροπίες. Η επιχείρηση της Άγκυρας φτάνει σε μια περίοδο που έχει μειωθεί σημαντικά η δύναμη του Ισλαμικού Κράτους. Εάν, ωστόσο, πληγούν οι κουρδικές δυνάμεις από τους Τούρκους, στην περιοχή της βόρειας Συρίας, η αναζωπύρωση της δράσης των τρομοκρατών είναι ορατή.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου