ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με οκτώ νεκρούς στο Βρετανικό Συμβούλιο

επίθεση-με-οκτώ-νεκρούς-στο-βρετανικό-425088

Ενας άνδρας της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (Isaf) του NATO και οκτώ Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση των Ταλιμπάν στο Βρετανικό Συμβούλιο στην πρωτεύουσα Καμπούλ, σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας του Αφγανιστάν.

Οκτώ μέλη της αφγανικής εθνικής αστυνομίας και ένας ξένος στρατιώτης σκοτώθηκαν", δήλωσε ο Μοχάμαντ Ζαχίρ, επικεφαλής του τμήματος ποινικών ερευνών στην αστυνομία της Καμπούλ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την εθνικότητα του ξένου στρατιώτη.

Η επίθεση στο Βρετανικό Συμβούλιο, το οποίο ειδικεύεται στην παιδεία και στον πολιτισμό, έγινε την ημέρα της 92ας επετείου της ανεξαρτητοποίησης του Αφγανιστάν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επίθεση έγινε από τρεις ως τέσσερις καμικάζι, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Σιντίκ Σιντίκι.

Τα κτίρια βρετανικών θεσμών στο Αφγανιστάν επιτηρούνται από φρουρούς που έχουν εθνικότητα του Νεπάλ, ενώ στρατιωτικοί διαφόρων εθνικοτήτων επενέβησαν όταν εκδηλώθηκε η επίθεση.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, στην περιοχή εξακολουθούσαν να ακούγονται σποραδικά πυρά ως πριν από λίγο.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, η οποία εξαπολύθηκε γύρω στις 05.45 (τοπική ώρα, 04.15 ώρα Ελλάδας). Ακόμη μια έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, δήλωσε νωρίτερα ότι στόχος της επίθεσης ήταν το βρετανικό προξενείο και ένα παράρτημα του ΟΗΕ. "Οι μουτζαχεντίν Ταλιμπάν κατέλαβαν αυτά τα δύο συγκροτήματα και σφοδρές μάχες συνεχίζονται με την αφγανική αστυνομία", είχε δηλώσει ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

"Σήμερα είναι η επέτειος της ανεξαρτησίας μας, την οποία κερδίσαμε από τους Βρετανούς πριν από 92 χρόνια. Η σημερινή επίθεση σηματοδοτεί αυτή την ημέρα. Οι Βρετανοί έχουν καταλάβει και πάλι τη χώρα μας", είχε προσθέσει ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου