ΔΙΕΘΝΗ

Ετήσιο μνημόσυνο Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη

ετήσιο-μνημόσυνο-κασόγκι-στην-κωνστα-353353

Η μνήμη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, τιμήθηκε μπροστά από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του, παρουσία του ιδιοκτήτη της «Washington Post», στην οποία εργάζονταν ο Κασόγκι, Τζεφ Μπέζος.

Η τελετή μνήμης ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στις 13.14, την ώρα δηλαδή που ο Κασόγκι εισήλθε στο κτίριο του προξενείου και από τότε δεν βγήκε ποτέ, ούτε καν η σορός του.

Στο μνημόσυνο συμμετείχαν ως ομιλητές η αρραβωνιαστικιά του Τζαμάλ Κασόγκι, Χατιτζέ Τζενγκίζ, η βραβευμένη με Νόμπελ ακτιβίστρια Ταουακούλ Καρμάν, ο σύμβουλος του αρχηγού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Γιασίν Ακτάϊ, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Άντριου Γκάρντνερ, ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία Ερόλ Οντέρογλου, καθώς και δεκάδες εκπρόσωποι διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, δεξαμενές σκέψεων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο σύμβουλος του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Γιασίν Ακτάι, δήλωσε πως ο Τζαμάλ Κασόγκι έχει γίνει το σύμβολο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

«Τον σκότωσαν επειδή φοβόντουσαν τις ιδέες του. Επειδή τον σκότωσαν για τις ιδέες του, αυτές είναι ακόμη πιο ζωντανές και έχουν φτάσει στο επίπεδο να τους απειλούν πλέον. Ο Κασόγκι ενώ εισέρχονταν στο προξενείο της χώρας του δεν μπορούσε να περάσει από το μυαλό του πως ένα κράτος μπορεί να διαπράξει φόνο. Γιατί τα κράτη από τη φύση τους υπάρχουν για να προσφέρουν στους ανθρώπους ζωή, κι όχι για να τους σκοτώνουν».

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου