ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρά μέτρα απέναντι στο κύμα βίας

σκληρά-μέτρα-απέναντι-στο-κύμα-βίας-425999

Σκληρά κατασταλτικά μέτρα μπροστά στη βία που αποδίδει σε εγκληματικές συμμορίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, επικρίνοντας την αρχική ολιγωρία και ανεπάρκεια της Σκότλαντ Γιαρντ. Σε μία καθοριστική στιγμή της πρωθυπουργίας του, ο Ντέιβιντ Κάμερον διεμήνυσε ότι σε μελλοντική αναταραχή μπορεί να αναπτύξει το στρατό για να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια δράσης η αστυνομία, χωρίς να αποκλείει καμία επιλογή για να σταματήσει τη βία -από τις αντλίες νερού έως τις πλαστικές σφαίρες.

«Δεν θα επιτρέψουμε την κουλτούρα του φόβου στους δρόμους μας» τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοινώνοντας την καταβολή αποζημιώσεων για όλους όσοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται στις νύχτες βίας που σάρωσαν τη Βρετανία, περιλαμβανομένων όσων δεν διαθέτουν ασφάλιση.

Δίνοντας απάντηση σε μία κρίση που ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική για τη βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού, ο Ντέιβιντ Κάμερον εξουσιοδότησε τη Μητροπολιτική Αστυνομία να ζητά από υπόπτους για εγκλήματα να αφαιρούν τις κουκούλες ή οποιοδήποτε άλλο κάλυμμα προσώπου φορούν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των κατασταλτικών μέτρων η κυβέρνηση εξετάζει από κοινού με την Σκότλαντ Γιαρντ τρόπους για να διακόπτεται σε περιόδους αναταραχής η αποστολή μηνυμάτων μέσω κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter) και υπηρεσιών όπως το BlackBerry Messenger.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε στη Βουλή για εγκληματίες και συμμορίες, αρνούμενος ότι τα επεισόδια συνδέονται με κοινωνικές εντάσεις σχετικά με σχεδιαζόμενες περικοπές. «Δεν πρόκειται για πολιτική, ούτε για διαδήλωση, αλλά για κλοπή» υπογράμμισε, λέγοντας ότι θα ζητήσει συμβουλές από τις ΗΠΑ για το πώς διαχειρίστηκαν τη δράση συμμοριών σε πόλεις όπως η Βοστόνη.

«Θα πληρώσετε για ό,τι κάνατε»

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων -η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως υπό το βάρος των επεισοδίων που σάρωσαν τις τελευταίες ημέρες τη Βρετανία- ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει σε θέση μάχης το Σαββατοκύριακο την πρωτοφανή αστυνομική δύναμη 16.000 ανδρών που έχει αναπτυχθεί στο Λονδίνο προς αποκατάσταση της τάξης.

«Η αντεπίθεση έχει πραγματικά ξεκινήσει. Θα πληρώσετε για ό,τι κάνατε» διεμήνυσε στους δράστες Ντέιβιντ Κάμερον και άφησε ανοιχτό μελλοντικής το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατιωτών σε δευτερεύοντα ρόλο προκειμένου να αποδεσμευτεί η αστυνομία να αντιμετωπίσει τους ταραχοποιούς.

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βεβαιωθεί ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το αν υπάρχουν κάποιες δευτερεύουσες αποστολές που μπορεί να αναλάβει ο στρατός, ώστε να είναι διαθέσιμοι περισσότεροι αστυνομικοί στην πρώτη γραμμή» δήλωσε.

Ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων η Βρετανία πρέπει να αποδείξει «ότι δεν είναι μία χώρα καταστροφής, αλλά μία χώρα που χτίζει» είπε ο Κάμερον, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να δείξουμε στον κόσμο, που μοιάζει κατάπληκτος, ότι οι δράστες των επεισοδίων δεν είναι σε καμία περίπτωση εκπρόσωποι της χώρας μας».

Καταστροφές ύψους 225 εκατ. ευρώ

Ο Ντ. Κάμερον ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός έκτακτου ταμείου 20 εκατομμυρίων λιρών (22,8 εκατ. ευρώ) για τη βοήθεια των καταστημάτων που υπέστησαν ζημιές από τα επεισόδια ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι σύντομα τις δραστηριότητές τους, αλλά και «μέτρα για την αναβολή της πληρωμής των φόρων».

Αποδέσμευσε, επίσης, βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών (11,3 εκατ. ευρώ) για τις επιχειρήσεις «καθαρισμού και ασφάλειας» στους δήμους όπου σημειώθηκαν οι ταραχές.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Ένωσης Βρετανών Ασφαλιστών (ABI), στην οποία αναφέρθηκε ο Κάμερον, το κόστος από τις ταραχές που συνταράσσουν από το Σαββατοκύριακο το Λονδίνο και άλλες πόλεις θα υπερβεί κατά πολύ τα 200 εκατομμύρια λίρες (225 εκατ. ευρώ).

Βολές στην Σκότλαντ Γιαρντ

Από το βήμα της Βουλής ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία ήταν αργή στην αντίδρασή της και ήταν λάθος της να αντιμετωπίσει τις ταραχές ως ζήτημα δημόσιας τάξης και όχι εγκληματικότητας.

Οι ταραχές ήταν «καθαρή εγκληματικότητα», ωστόσο στους δρόμους βρίσκονταν «ελάχιστοι αστυνομικοί», δήλωσε ο Κάμερον επισημαίνοντας ότι η Σκότλαντ Γιαρντ παραδέχθηκε ενώπιόν του ότι οι τακτικές της ήταν λανθασμένες.

«Υπήρχαν απλά πολύ λίγοι αστυνομικοί στους δρόμους μας και οι τακτικές τους απλά δεν λειτουργούσαν. Οι αστυνομικοί διευθυντές ήταν ειλικρινείς μαζί μου γιατί συνέβη όλο αυτό» είπε ο Κάμερον -ο οποίος πάντως απέκρουσε τις φωνές που του ζητούν να ανακαλέσει δρομολογούμενες περικοπές που αφορούν την Σκότλαντ Γιαρντ.

«Η αλήθεια είναι ότι η αστυνομία αντιμετώπιζε μία νέα και μοναδική πρόκληση με διαφορετικούς ανθρώπους να κάνουν το ίδιο πράγματα -ουσιαστικά να λεηλατούν- σε διαφορετικά μέρη, όλοι την ίδια στιγμή» επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Από το Σάββατο, όταν ξεκίνησαν οι ταραχές στη Βρετανία, έχουν πραγματοποιεί πάνω από 1.300 συλλήψεις. Η ηρεμία φαίνεται ότι έχει επανέλθει στους δρόμους των μεγάλων βρετανικών πόλεων, καθώς τόσο στο Λονδίνο όσο και βορειότερα δεν αναφέρθηκαν σοβαρά επεισόδια τη νύχτα της Πέμπτης. Σε αυτό συνέβαλε η ανάπτυξη χιλιάδων αστυνομικών, αλλά και η καταρρακτώδης βροχή.

Εν τω μεταξύ, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς σχολίασε για πρώτη φορά τις ταραχές επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση επιμένει ότι προτεραιότητά της είναι η δημιουργία τοπικών κοινοτήτων με μεγαλύτερη συνοχή και περισσότερους πόρους. Αυτή η προτεραιότητα έχει αναχθεί πλέον σε απόλυτη ανάγκη. Χρειάζεται να δούμε πρωτοβουλίες που θα απαντούν στις αγωνίες και θα προσφέρουν κάποια ελπίδα μακροπρόθεσμης σταθερότητας στις υπηρεσίες των κοινοτήτων, κυρίως για τους νέους».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου