ΔΙΕΘΝΗ

Η διεθνής πολιτική σκηνή αποχαιρετά τον Ζακ Σιράκ

η-διεθνής-πολιτική-σκηνή-αποχαιρετά-τ-360294

Η διεθνής πολιτική σκηνή εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Ζακ Σιράκ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών, το πρωί της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε ο γαμπρός του, Φρεντερίκ Σαλά-Μπαρού.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αντέδρασε στην ανακοίνωση του θανάτου του Ζακ Σιράκ, χαιρετίζοντας έναν «ηγέτη σοφό, οραματιστή, πραγματικό δάσκαλο, έναν άνθρωπο ενδιαφέροντα με πολλές γνώσεις που υποστήριξε πάντα τα συμφέροντα της χώρας του, ενώ κέρδισε τον σεβασμό που άξιζε των συμπατριωτών του και ένα υψηλό διεθνές κύρος».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, χαιρετίζει «έναν υπέροχο εταίρο και φίλο», σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter που ανάρτησε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Η ανακοίνωση του θανάτου του Ζακ Σιράκ με λύπησε βαθιά. Ήταν για εμάς τους Γερμανούς και για μένα προσωπικά ένας υπέροχος εταίρος και φίλος», πρόσθεσε η Μέρκελ η οποία είχε ιδιαίτερη συνεργασία μαζί του κατά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της στην καγκελαρία, από το 2005 έως το 2007.

Η καγκελάριος απέτισε τιμή, όπως και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, πριν από αυτήν, «σε έναν μεγάλο αρχηγό κράτους και Ευρωπαίο». Σε μήνυμα του στο Twitter, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εξήρε κυρίως το «όχι» του στον πόλεμο στο Ιράκ και την «κριτική ορθολογική σκέψη του για την ευθύνη του καθεστώτος του Βισί και των Γάλλων συνεργατών στα εγκλήματα των ναζί».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, αποχαιρέτισε έναν «υπέροχο ηγέτη που διαμόρφωσε το μέλλον της Γαλλίας».

«Ένα κομμάτι της ζωής μου χάθηκε σήμερα», δήλωσε από την πλευρά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εκφράζοντας τη βαθιά του λύπη, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του προκατόχου του.

«Ο Σιράκ ενσάρκωσε μια Γαλλία πιστή στις οικουμενικές της αξίες και στον ιστορικό της ρόλο και ουδέποτε υποχώρησε ως προς την ανεξαρτησία μας, ταυτόχρονα και ως προς την πλήρη ευρωπαϊκή του προσήλωση», πρόσθεσε ο Σαρκοζί κάνοντας μνεία για το επιβλητικό ανάστημα και την τόσο ιδιαίτερη φωνή του Σιράκ που συντρόφευσαν τη γαλλική πολιτική ζωή επί μισό αιώνα.

«Δημοκράτης και Ευρωπαίος, ο Ζακ Σιράκ αφήνει το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στη χώρα του και στην ήπειρό μας», γράφει για το Γάλλο ηγέτη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πολυμαθής και μέγας γνώστης των κλασσικών γραμμάτων, στάθηκε πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων. Με συγκίνηση χαιρετίζουμε την αποδημία του», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησης στο λογαριασμό του στο Twitter, στα γαλλικά.

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ιδίου, αλλά και των μελών της Βουλής των Ελλήνων, για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στη συλλυπητήρια επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν.

«Ο Ζακ Σιράκ υπήρξε μια επιφανής προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία που υπηρέτησε πιστά τη Γαλλία από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2007, όπως επίσης και από τη θέση του πρωθυπουργού, στην οποία εξελέγη δύο φορές. Γνωστός για την ευθύτητα και την αφοσίωσή του στο καθήκον, εργάστηκε σθεναρά για την προάσπιση της ελληνογαλλικής φιλίας» επισημαίνει ο πρόεδρος της Βουλής και προσθέτει:

«Η Βουλή των Ελλήνων, συμμετέχοντας στο βαρύ πένθος, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια και τα αισθήματα συμπάθειας στην οικογένεια του θανόντος. Παρακαλώ όπως δεχθείτε, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, τη διαβεβαίωση της ειλικρινούς εκτίμησής μου».

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου