ΔΙΕΘΝΗ

«Φλέγονται» οι βρετανικές πόλεις

φλέγονται-οι-βρετανικές-πόλεις-426227

Τη στιγμή που οι βρετανικές εφημερίδες κατακεραυνώνουν τον κρατικό μηχανισμό για ανεπάρκεια μπροστά στην ανάφλεξη των τελευταίων ημερών, μιλώντας για τον βρετανικό… «τυφώνα Κατρίνα», ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να καταλάβει κλίμα φόβου τους δρόμους της χώρας και στο πλαίσιο «αντεπίθεσης» εγκρίνει τη χρήση αντλιών νερού για πρώτη φορά από τις ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε τέσσερις νύχτες ταραχών η Σκότλαντ Γιαρντ έχει πραγματοποιήσει 770 συλλήψεις, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 110 άτομα. Ερευνώνται, επίσης, οι συνθήκες θανάτου τριών ανδρών που πιστεύεται ότι χτυπήθηκαν από αυτοκίνητό ενώ προστάτευαν την κοινότητά τους στο Μπέρμιγχαμ.

Η ισχυρή αστυνομική παρουσία -στη βρετανική πρωτεύουσα έχει αναπτυχθεί δύναμη 16.000 αστυνομικών- κράτησε ήρεμο το Λονδίνο έπειτα από τρεις νύχτες βίαιων επεισοδίων, ωστόσο οι ταραχές επεκτάθηκαν σε άλλες πόλεις -Μάντσεστερ, Σάλφορντ, Λίβερπουλ, Νότιγχαμ και Μπέρμιγχαμ- με εμπρησμούς και λεηλασίες καταστημάτων.

25 φωτογραφίες

Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που τυλίχθηκαν στις φλόγες στο Σάλφορντ ήταν και όχημα της ραδιοφωνικής υπηρεσίας του BBC.

Μπροστά στις επικρίσεις που δέχονται κυβέρνηση, Αρχές και τοπικές κοινότητες για τη διαχείριση της κρίσης, ο Ντέιβιντ Κάμερον διεμήνυσε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να επιτρέψει να καταλάβει η «κουλτούρα του φόβου» τους δρόμους της.

«Θα κάνουμε κάθε τι απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την τάξη» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του δήλωση (κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης της ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra), ανακοινώνοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τίθενται στη διάθεση της αστυνομίας κανόνια νερού υπό πίεση.

Τα οχήματα με αντλίες που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση είχαν χρησιμοποιηθεί στις ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία και θα τεθούν στη διάθεση της αστυνομίας εντός 24 ωρών, βάσει ανακοίνωσης της Ντάουνινγκ Στριτ. Η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει αφήσει ανοιχτό από την Τρίτη και το ενδεχόμενο χρήσης πλαστικών σφαιρών.

«Χρειάζεται απάντηση και την δίνουμε. Η συνεχιζόμενη βία είναι απαράδεκτη και θα σταματήσει. Δεν θα το ανεχθούμε αυτό στη χώρα μας. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει η κουλτούρα του φόβου στους δρόμους μας» τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, συνδέοντας τα επεισόδια με «το μεγάλο πρόβλημα των συμμοριών» στη Βρετανία.

Η Σκότλαντ Γιαρντ έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 770 συλλήψεις και ο Κάμερον δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες με την αξιοποίηση των στοιχείων από τις κάμερες ασφαλείας. «Εικόνα την εικόνα, οι εγκληματίες αναγνωρίζονται και συλλαμβάνονται» δήλωσε.

Υπό το βάρος των ταραχών ο Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα την Τρίτη στη Βρετανία από την Τοσκάνη και απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για να διαμηνύσει ότι ουδείς πρέπει να έχει αμφιβολία ότι η τάξη στη Βρετανία θα αποκατασταθεί με κάθε τρόπο.

Στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας έχει κατέβει αστυνομική δύναμη 16.000 ανδρών, ενώ διακόπτεται για μία ημέρα την Πέμπτη η θερινή ανάπαυλα των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων προκειμένου να συνεδριάσει για την κατάσταση.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία τον επόμενο χρόνο θα είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της τάξης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου -τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στη χώρα εν καιρώ ειρήνης- βρίσκεται αντιμέτωπη με επικρίσεις ότι επέτρεψε να κλιμακωθούν τα επεισόδια.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την Τετάρτη την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της για περικοπές στο σώμα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, τονίζοντας ότι οι ταραχές έχουν αποδυναμώσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για μειώσεις προσωπικού.

Τρεις νεκροί στο Μπέρμιγχαμ

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο στο Μπέρμιγχαμ, θέατρο βίαιων ταραχών τη χθεσινή νύκτα. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για δολοφονία.

Η αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει αν οι θάνατοι αυτοί συνδέονται με τις ταραχές, ωστόσο προέβη σε μία σύλληψη και κατέσχεσε ένα αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, τα θύματα ανήκαν σε ομάδα αυτοάμυνας της γειτονιάς τους και προσπαθούσαν να αποτρέψουν λεηλασίες στην περιοχή τους. Την ώρα του συμβάντος έβγαιναν από τζαμί.

Οι τρεις άνδρες χτυπήθηκαν περί τη 01.00 της περασμένης νύκτας. Δύο σκοτώθηκαν επί τόπου. Ο τρίτος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

«Όταν έφθασαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών βρήκαν περί τα 80 άτομα συγκεντρωμένα στον τόπο του περιστατικού, ορισμένα από τα οποία έκαναν προσπάθειες ανάνηψης», δήλωσε ένας από τους τραυματιοφορείς.

Σύμφωνα με το BBC, περί τα 200 άτομα, μέλη της ασιατικής κοινότητας του Μπέρμιγχαμ, συγκεντρώθηκαν γύρω από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα και αστυνομικές δυνάμεις έχουν επίσης συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Να μην υπάρξει αντίποινα για το χαμό του γιου του ζητά πατέρας ενός νεκρού

Η ασιατική κοινότητα του Μπέρμιγχαμ θρηνεί την απώλεια τριών νέων ανδρών οι οποίοι παρασύρθηκαν και σκοτώθηκαν από αυτοκίνητο τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη σε ένα δυστύχημα που συνδέεται με τις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν στην πόλη.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα και ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για δολοφονία με βάση την πληροφορία ότι το αυτοκίνητο έπεσε σκόπιμα πάνω στους τρεις άτυχους άνδρες.

«Κάποια στιγμή, υπό συνθήκες τις οποίες δεν μπορώ ακόμη να εξηγήσω πλήρως, ένα όχημα κατευθύνθηκε εναντίον μιας ομάδας ανδρών με αποτέλεσμα τρεις από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας Κρις Σιμς.

Καλώντας τους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ο Σιμς τόνισε: «Όπως όλοι στο Μπέρμιγχαμ, ανησυχώ μήπως ένα μεμονωμένο επεισόδιο οδηγήσει σε ένταση της δυσπιστίας ή ακόμη χειρότερα και σε βίαιες ενέργειες μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων».

Οι ντόπιοι ανέφεραν ότι οι τρεις άνδρες, δύο από τους οποίους ήταν αδέλφια, κατέβηκαν στους δρόμους για «να προστατεύσουν την κοινότητα» από τους ταραξίες. Ο Τάρεκ Τζαχάν, που έχασε τον 21χρονο γιο του Χαρούν είπε ότι το παιδί του ήταν «καλό και χαρισματικό» και πέθανε υπηρετώντας «όλη την κοινότητα». Τα άλλα δύο θύματα ήταν 20 και 31 ετών.

Παρά τη θλίψη του ο Τζαχάν ζήτησε να μην υπάρξουν αντίποινα για το χαμό του γιου του. «Η ένταση βρίσκεται ήδη στα ύψη στην περιοχή. Είναι ήδη άσχημα τα πράγματα στους δρόμους και χωρίς τους ανθρώπους να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους», είπε χαρακτηριστικά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου