ΔΙΕΘΝΗ

Απίστευτο και όμως αληθινό: Φάρμακο έκανε… μπλε το αίμα γυναίκας

απίστευτο-και-όμως-αληθινό-φάρμακο-έκ-368533

Μια 25χρονη κοπέλα πήγε στα επείγοντα στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, παραπονούμενη για γενική αδυναμία, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα που δεν συναντάς κάθε μέρα: γινόταν σταδιακά… μπλε.

Οι γιατροί Otis Warren και Benjamin Blackwood που την εξέτασαν, έγραψαν για την περίπτωσή της σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό ιατρικό περιοδικό.

Όπως έγραψαν, η ασθενής είχε «κυάνωση», ένας κλινικός όρος που χρησιμοποιείται για την μπλε όψη. Η κυάνωση προκαλείται συνήθως από τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια ή από αδυναμία οξυγόνωσης του αίματος στο σώμα.

Απέδωσαν την κατάστασή της σε ένα φάρμακο που είχε πάρει η γυναίκα, το οποίο προκαλεί μούδιασμα και καταστέλλει τις νευρικές απολήξεις στο δέρμα.

«Ανέφερε ότι είχε χρησιμοποιήσει τοπικά μεγάλες ποσότητες βενζοκαϊνης το προηγούμενο βράδυ επειδή είχε πονόδοντο» έγραψαν.

Η γυναίκα εμφάνιζε ενδείξεις ότι «απέκτησε μεθαιμογλοβιναιμία».

Το πλούσια οξυγονωμένο αίμα συνδέεται συνήθως με το υγιές κόκκινο χρώμα, αλλά όταν το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα πέφτει, αυτό μπορεί να γίνει μπλε.

CNN Greece

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου