ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ασαντ κατέλαβε τη Χάμα με τανκς

ο-ασαντ-κατέλαβε-τη-χάμα-με-τανκς-427403

Εν μέσω αδιεξόδου στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της αγριότητας του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, συριακά άρματα μάχης κατέλαβαν το μεσημέρι της Τετάρτης την κεντρική πλατεία της πόλης Χάμα ύστερα από σφοδρό βομβαρδισμό.

Περισσότεροι από 140 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή κατά τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού στη Χάμα.

Τουλάχιστον 1.600 είναι τα θύματα του καθεστώτος από το Μάρτιο σε όλη τη Συρία.

Τελευταίες πληροφορίες από την εξεγερμένη Χάμα της κεντρικής Συρίας αναφέρουν ότι άρματα μάχης κατέλαβαν την κεντρική πλατεία της πόλης. Άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει σύμφωνα με μαρτυρίες και την πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ.

Στην κεντρική πλατεία της Χάμα έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που μετρά πέντε μήνες.

«Έχουν διακοπεί όλες οι επικοινωνίες. Το καθεστώς επωφελείται από τη δίκη του Μουμπάρακ στην οποία έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους τα μέσα ενημέρωσης, για να αποτελειώσει τη Χάμα» δήλωσε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου στο πρακτορείο Reuters κάτοικος της Χάμα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε κυρίως η περιοχή αλ-Χάντερ, μεγάλα τμήματα της οποίας είχαν καταστραφεί στη σφαγή του 1982 στη Χάμα.

Ο τότε πρόεδρος Χαφέζ αλ-Άσαντ, πατέρας του σημερινού προέδρου, χρησιμοποίησε το 1982 το στρατό για να καταστείλει εξέγερση του εκτός νόμου κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο αιματηρότερο επεισόδιο της σύγχρονης ιστορίας της Συρίας.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει, εν τω μεταξύ, το αδιέξοδο σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης του καθεστώτος Άσαντ για το αιματοκύλισμα της Χάμα.

Το διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίσει την Τετάρτη τις διαβουλεύσεις έπειτα από δύο άκαρπες συνεδρίες σχετικά με την υιοθέτηση ψηφίσματος καταδίκης.

Ρωσία, Κίνα και άλλα κράτη-μέλη βρίσκονται απέναντι στις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ με τη Μόσχα να επιμένει ότι θα συναινέσει μόνο σε απλή καταδίκη και όχι σε ένα ψήφισμα που θα περικλείει την απειλή κυρώσεων και άλλων πιέσεων.

Από την πλευρά του το συριακό καθεστώς κατηγορεί -μέσω του πρακτορείου Sana- «ένοπλες τρομοκρατικές συμμορίες» ότι προκαλούν βίαια επεισόδια στη Χάμα και τρομοκρατικού τους κατοίκους, δικαιολογώντας την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού.

«Καλούμε τους πολίτες να αγνοήσουν τις φήμες και επιβεβαιώνουμε ότι ο στρατός εργάζεται για την αποκατάσταση της τάξης στις πόλεις, όπου δρουν αυτές οι συμμορίες» μεταδίδει το Sana.

Επιπλέον η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από σορούς που είχαν πεταχθεί από τη γέφυρα ενός ποταμού, λέγοντας ότι πρόκειται για τις σορούς μελών των δυνάμεων ασφαλείας τους οποίους σκότωσαν οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαντούν ότι οι Αρχές καταστέλλουν βίαια άοπλους διαδηλωτές, τονίζοντας ότι οι σοροί που έδειξε η κρατική τηλεόραση είναι πτώματα διαδηλωτών που δολοφονήθηκαν από τον στρατό.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου