ΔΙΕΘΝΗ

Στο ρεκόρ Γκίνες η 77χρονη που έκανε το γύρο του κόσμου με ιστιοπλοϊκό

στο-ρεκόρ-γκίνες-η-77χρονη-που-έκανε-το-γ-379857

Μια 77χρονη Βρετανίδα πέρασε στην ιστορία ως η γηραιότερη γυναίκα που κάνει μόνη της το γύρο του κόσμου χωρίς διακοπή και χωρίς βοήθεια.

Η Jeanne Socrates, από το Lymington, Hampshire, ολοκλήρωσε το ταξίδι της σε 340 ημέρες στη Βικτόρια του Καναδά.

Τα τελευταία μίλια του ταξιδιού της συνοδευόταν από δεκάδες πλεούμενα ενώ εκατοντάδες άνθρωποι την περίμεναν στο λιμάνι για την αποθεώσουν. Μάλιστα το Royal Victoria Yacht Club συνεχάρη την Jeanne Socrates και την ολοκλήρωση της μοναδικής περιπλάνησης της χωρίς βοήθεια.

«Λαβωμένη» αλλά νικήτρια

Όπως είπε η Jeanne Socrates πάλεψε πολλές φορές με τα στοιχεία της φύσης, έπεσε σε θύελλες, το ιστιοπλοϊκό της «πληγώθηκε» βαριά αλλά επέζησε μαζί με την ίδια της μεγάλης δοκιμασίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της το ιστιοπλοϊκό της έπαθε αρκετές ζημιές ενώ σχεδόν χάθηκαν και οι ηλιακοί συλλέκτες.

«Οι θεοί των ανέμων δεν ήταν μαζί μου. Με χτύπησαν δύο κυκλώνες στο δρόμο για τη Χαβάη και ένας κυκλώνας στον Ινδικό Ωκεανό. Εκανα ότι μπορούσα για να τους αποφύγω, έχασα από μία εβδομάδα τη φορά, έγιναν ζημιές στο πλοίο μου αλλά αντέξαμε» δήλωσε η 77χρονη στο Chek News. Ευχαρίστησε επίσης το κοινό για την υποστήριξή του: «Μου έχουν στείλει τόσο σπουδαία μηνύματα που μου έχουν δώσει δύναμη να συνεχίσω. Ευχαριστώ όλους για την βοήθεια».

340 ημέρες στο νερό

Ξεκίνησε το ταξίδι της στις 3 Οκτωβρίου 2018 και επέστρεψε στις 7 Σεπτεμβρίου 2019. Στις 19 Δεκεμβρίου 2018 πέρασε τη Γη του Πυρός στην Αργεντινή, στις 13 Φεβρουαρίου πέρασε στο νότιο άκρο της Νοτίου Αφρικής και στις 23 Μαΐου 2019 έφτασε στη Νέα Ζηλανδία. Μετά από 3,5 μήνες έφτασε στη Βικτόρια έχοντας μείνει 340 ημέρες μέσα στο σκάφος.

Η Jeanne Socrates έσπασε το ρεκόρ της γηραιότερης γυναίκας που έκανε το γύρο του κόσμου σπάζοντας το ρεκόρ που είχε από το 2005 ο Minoru Saito, ο οποίος ήταν 71 ετών.

Το όνειρο με τον σύζυγο της

Η περιπλάνηση της με το ιστιοπλοϊκό είχε ξεκινήσει από το 1997. Άρχισε να ταξιδεύει με τον σύζυγό της λίγο μετά τη συνταξιοδότησή του. Το ζευγάρι ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, την Καραϊβική και τις ΗΠΑ. Όταν ο σύζυγός της πέθανε το 2003, η Jeanne Socrates είχε δύο επιλογές. Είτε να εγκαταλείψει το ιστιοπλοϊκό, είτε να συνεχίσει και να κάνει πράξη το όνειρο που είχε με τον σύζυγο της για το «γύρο του κόσμου».

Οι ατυχίες και οι φιλανθρωπίες

Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 2009 αλλά πολλά προβλήματα την έκαναν να ακυρώσει την αποστολή. Το 2012 έκανε τη δεύτερη προσπάθεια αλλά και πάλι απέτυχε. Το 2017 παραλίγο να χαθούν όλα όταν κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης στο σκάφος της έπεσε και έπαθε κάταγμα στον αυχένα και στα πλευρά της.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η Jeanne Socrates συγκέντρωσε πάνω από 2.000 λίρες για την φιλανθρωπική οργάνωση RNLI. Σε πρόσφατο blogpost, έγραψε: «Κάθε μέρα του χρόνου είναι καλή, ανεξάρτητα από το πόσο κακός είναι ο καιρός».

Η συντροφιά της

Oπως αποκάλυψε στο μοναχικό της δρόμο είχε συντροφιά τα μηνύματα των φίλων της, τον φωτογραφικό της φακό, την επικοινωνία από τις λιμενικές αρχές δεκάδων χωρών και την επικοινωνία μέσω των ασυρμάτων.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου