Ονδούρα: 58 χρόνια σε πρώην «πρώτη κυρία» για διασπάθιση δημοσίων κεφαλαίων

Τελευταία ενημέρωση: 2019-09-05, 09:59:28
Ονδούρα: 58 χρόνια σε πρώην «πρώτη κυρία» για διασπάθιση δημοσίων κεφαλαίων

Η πρώην πρώτη κυρία της Ονδούρας Ρόσα Ελένα Μπονίτσα δε Λόμπο, σύζυγος του πρώην προέδρου της χώρας Πορφίριο Λόμπο, καταδικάστηκε χθες Τετάρτη να εκτίσει ποινή κάθειρξης 58 ετών, αφού κρίθηκε ένοχη για απάτη και διασπάθιση δημοσίων κεφαλαίων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Η 52χρονη πρώην πρώτη κυρία οδηγήθηκε στη φυλακή τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο συνήγορος της Μπονίτσα δε Λόμπο επανέλαβε ότι η εντολέας του είναι αθώα και θα ασκήσει έφεση. Αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η πρώην πρώτη κυρία για να αποφύγει την έκτιση της υπόλοιπης ποινής.

Η Μπονίτσα δε Λόμπο «καταδικάστηκε να εκτίσει 58 χρόνια κάθειρξη για τα εγκλήματα της διασπάθισης κεφαλαίων και της απάτης», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Κάρλος Σίλβα.

Η πρώην πρώτη κυρία προσήχθη σε δίκη με την κατηγορία ότι διασπάθισε ποσό ίσο με 779.000 αμερικάνικα δολάρια μεταξύ του 2010 και του 2014, προερχόμενο από διεθνείς δωρεές και δημόσια ταμεία και προοριζόμενο για κοινωνικά προγράμματα, έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε από την εισαγγελία της χώρας κι έναν ανεξάρτητο θεσμό που υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, την Αποστολή Υποστήριξης της Καταπολέμησης της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας στην Ονδούρα (MACCIH).

Η Μπονίτσα μετέφερε τα ποσά που καταχράστηκε σε προσωπικούς τραπεζικούς της λογαριασμούς και τα δαπάνησε για προσωπικά ιατρικά έξοδα, κοσμήματα, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων των παιδιών της και την ανακαίνιση ακινήτων, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Άλλοτε συνεργάτης της πρώην πρώτης κυρίας, ο Σαούλ Εσκομπάρ, καταδικάστηκε επίσης να εκτίσει ποινή 48 ετών κάθειρξης για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων και απάτη, ανέφερε ο Σίλβα.

Ακόμη κι αν η Μπονίτσα και ο Εσκομπάρ δεν καταφέρουν να ανατρέψουν την ετυμηγορία ή να επιτύχουν τη μείωση των ποινών τους, θα εκτίσουν το μέγιστο 30 χρόνια κάθειρξη, που είναι η βαρύτερη ποινή βάσει της νομοθεσίας στην Ονδούρα, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στο δικαστικό σύστημα της χώρας.

Ο πρώην πρόεδρος Λόμπο — εξελέγη στα τέλη του 2009, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον τότε πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, και παρέμεινε στην εξουσία ως το 2014 — φέρεται, με βάση στοιχεία που προέκυψαν σε δίκες στις ΗΠΑ, να συνδέεται με τη συμμορία Λος Κατσίρος, που διακινούσε ναρκωτικά. Αρνείται την κατηγορία.

Ο Φάμπιο Λόμπο, γιος του ζευγαριού, καταδικάστηκε το 2017 από δικαστήριο των ΗΠΑ να εκτίσει ποινή κάθειρξης 24 ετών, αφού ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία της συνωμοσίας για εισαγωγή κοκαΐνης στην αμερικανική επικράτεια.

[protothema.gr]

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
2
=