ΔΙΕΘΝΗ

Μανιφέστο – παραλήρημα προκαλεί πολλά ερωτηματικά

μανιφέστο-παραλήρημα-προκαλεί-πολλ-428575

Υπό προσωρινή κράτηση 8 εβδομάδων τέθηκε από το δικαστή Κιμ Χέγκερ, ο Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είναι ο δράστης του μακελειού της Παρασκευής με τους 76 νεκρούς, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των αρχών, στη Νορβηγία. Η περίοδος αυτή κράτησης του Μπρέιβικ μπορεί να παραταθεί, προσέθεσε ο δικαστής, σημειώνοντας ότι αποφάσισε να θέσει τον κατηγορούμενο υπό προσωρινή κράτηση 8 εβδομάδων, κατά την οποία δεν θα του επιτρέπονται η αλληλογραφία, η ενημέρωση από τα ΜΜΕ και οι επισκέψεις, με μόνη εξαίρεση το δικηγόρο του.

Στο μεταξύ σόκ προκαλεί το μανιφέστο του Νορβηγού «μακελλάρη» που περιλαμβάνει συνεχείς αναφορές στην Αυστρία με τίτλο «2083-Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας», που απέστειλε σε φίλους και γνωστούς μόλις μία ώρα πριν την πρώτη επίθεσή του, στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Ο δράστης, συγκαταλέγοντας την Αυστρία στις «χώρες που ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουν υποταχτεί στην ισλαμική κυριαρχία» και αναφέροντας ως «εχθρικά πολιτικά κόμματα» τους Πράσινους τους Σοσιαλδημοκράτες και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, διότι είναι αυτόχειρες ουμανιστές, καπιταλιστές της παγκοσμιοποίησης ή πολιτισμικοί μαρξιστές, κατονομάζει τη χώρα, στόχο στρατιωτικών επιθέσεων και μάλιστα «υψίστης προτεραιότητας».

Συγχρόνως, δεν παραλείπει να εκφράσει επαίνους για τα δύο αυστριακά ακροδεξιά κόμματα, το Κόμμα των Ελευθέρων και το Συνασπισμό Μέλλον της Αυστρίας, τα οποία με σημερινές ανακοινώσεις διαχώριζαν τη θέση τους.

Δεκάδες σελίδες του «μανιφέστου» του, ο δράστης φέρεται να αφιερώνει στις δύο πολιορκίες της Βιέννης από τους Τούρκους, το 1529 και το 1683, παραπέμποντας επανειλημμένα και στο διαδικτυακό φόρουμ «Gates of Vienna», το οποίο εμφανίζεται ως διεθνές βήμα αντιισλαμικής εκδίκησης, και δεν είναι τυχαία η αναφορά στον τίτλο, της χρονολογίας 2083, οπότε συμπληρώνονται 400 χρόνια από τη δεύτερη αποτυχημένη πολιορκία της Βιέννης από τους Τούρκους και την απώθησή τους από την Κεντρική Ευρώπη.

Στο μεταξύ κατά την ακρόασή του, ο ύποπτος αναγνώρισε ότι διέπραξε τις δύο επιθέσεις, αλλά δεν δήλωσε ένοχος και σημείωσε ότι στόχος του ήταν να υπερασπιστεί τη χώρα του και την Ευρώπη από το Ισλάμ και τον μαρξισμό, σημείωσε ο Χέγκερ.

Στην ουσία, ο ύποπτος προσάπτει στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας ότι "εισάγει μαζικά μουσουλμάνους", ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, "κανένας με λίγη συνείδηση δεν μπορεί να επιτρέψει να αποικιστεί η χώρα από τους μουσουλμάνους". Καταφερόμενος εξάλλου κατά της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, ο Μπρέιβικ δήλωσε επίσης ότι ήθελε να "σταματήσει τη στρατολόγηση" νέων από το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, διευκρίνισε επίσης ο Χέγκερ. Παράλληλα τσεχικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι Μπρέιβικ είχε προσπαθήσει άνευ επιτυχίας να αγοράσει όπλα στην Πράγα πέρυσι.

Τέλος, στο μανιφέστο του των 1.500 σελίδων, το οποίο δημοσίευσε λίγο πριν από τις δύο επιθέσεις της Παρασκευής, ο Μπρέιβικ αναφέρει ότι ταξίδεψε στην Πράγα, αλλά δεν μπορούσε να βρει κανέναν που να είναι διατεθειμένος να του πουλήσει όπλα, προσθέτουν τα μέσα ενημέρωσης ωστόσο η τσεχική αστυνομία δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει την είδηση αυτή.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου