ΔΙΕΘΝΗ

Οργή από τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν από τον Επστάιν

οργή-από-τις-γυναίκες-που-κακοποιήθηκ-396330

Σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα, στη Νέα Υόρκη, γυναίκες που υποστηρίζουν ότι ο Τζέφρι Επστάιν τις κακοποίησε σεξουαλικά, εξέφρασαν την αγανάκτηση και την οργή τους, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την αυτοκτονία του χρηματιστή μέσα στο κελί του, ενώ περίμενε να δικαστεί με την κατηγορία της σωματεμπορίας ανηλίκων.

“Αισθάνομαι πολύ θυμωμένη και λυπημένη γιατί ποτέ δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη σε αυτήν την υπόθεση”, είπε η Κόρτνεϊ Γουάιλντ, μία από τις γυναίκες, καταθέτοντας ενώπιον του δικαστή Ρίτσαρντ Μπέρμαν.

“Δεν θα τον αφήσω να νικήσει με τον θάνατό του”, είπε μια άλλη γυναίκα, η Σόντι Ντέιβις.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία ζήτησαν από τον δικαστή να απορρίψει και επισήμως την υπόθεση εναντίον του Επστάιν.

Ο Μπέρμαν εξήγησε για ποιον λόγο έδωσε στις γυναίκες και τους συνηγόρους τους την ευκαιρία να απευθυνθούν στο δικαστήριο. “Τα θύματα συμπεριλήφθηκαν στη σημερινή διαδικασία λόγω της σχετικής εμπειρίας τους και επειδή θα έπρεπε να έχουν εμπλακεί από πριν και όχι μετά τα γεγονότα”, είπε κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Ο Επστάιν, που κάποτε διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, συνελήφθη στις 6 Ιουλίου και δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για σωματεμπορία δεκάδων ανηλίκων κοριτσιών, ορισμένα από τα οποία ήταν ακόμη και 14 ετών. Στις 10 Αυγούστου, ο 66χρονος μεγιστάνας βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του, σε ομοσπονδιακή φυλακή του Μανχάταν. Οι ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαγχονίστηκε.

Η Ντέιβις είπε ότι την προσέλαβε ο Επστάιν για να κάνει μασάζ. Την τρίτη ή τέταρτη φορά που συναντήθηκαν στο ιδιωτικό νησί του, την βίασε.

Μια άλλη γυναίκα, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά της, είπε ότι ο θάνατος του Επστάιν θα πρέπει να ερευνηθεί. “Πρέπει να μάθουμε πώς πέθανε. Αισθάνθηκα να τραυματίζομαι ξανά… Δεν αισθάνθηκα ωραία όταν ξύπνησα εκείνο το πρωί και έμαθα πως υποτίθεται ότι αυτοκτόνησε”, τόνισε προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Μια τρίτη, επίσης ανώνυμη γυναίκα, είπε ότι πήγε στη Νέα Υόρκη για να γίνει μοντέλο και έπεσε στα χέρια του Επστάιν. “Είμαι θυμωμένη επειδή δεν ζει για να πληρώσει το τίμημα για τις πράξεις του”, υπογράμμισε.

Ο Μπέρμαν είχε διατάξει τους εισαγγελείς και τους συνηγόρους του Επστάιν να εμφανιστούν στο δικαστήριο αφού η εισαγγελία του Μανχάταν ανέφερε ότι ήθελε να παύσει τη δίωξη εναντίον του χρηματιστή, δεδομένου ότι είναι νεκρός.

Ο δικηγόρος Μπραντ Έντουαρντς, που εκπροσωπεί δεκάδες γυναίκες θύματα του Επστάιν, είπε ότι στη σημερινή ακρόαση εμφανίστηκαν 15 από αυτές, όμως τουλάχιστον άλλες 20 δεν κατάφεραν να πάνε. Ο δικηγόρος χαρακτήρισε “παράξενο” τον θάνατο του κατηγορούμενου.

Η βοηθός εισαγγελέα Μορίν Κόμεϊ σημείωσε ότι, μολονότι ο νόμος απαιτεί να παύσει η δίωξη, η έρευνα των αρχών για την υπόθεση θα συνεχιστεί. “Σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύεται στην κυβέρνηση να αναζητήσει πιθανούς συνεργούς”, τόνισε.

Πολλές γυναίκες έχουν προσφύγει στα αστικά δικαστήρια εναντίον των κληρονόμων του Επστάιν, ζητώντας να αποζημιωθούν για τα όσα υπέστησαν. Δύο ημέρες πριν από τον θάνατό του ο χρηματιστής έγραψε τη διαθήκη του, βάζοντας όλη την περιουσία του (εκτιμάται στα 577 εκατομμύρια δολάρια) σε ένα καταπίστευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου