ΔΙΕΘΝΗ

Αμαζόνιος: Το μέγεθος της καταστροφής όπως το αποτύπωσε η NASA

αμαζόνιος-το-μέγεθος-της-καταστροφής-397011

Καμία αμφιβολία δεν αφήνουν οι μετρήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) αλλά και των αστροναυτών που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ότι φέτος στη Βραζιλία και δη στις αχανείς περιοχές που καλύπτει το τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, έχουν ξεσπάσει οι περισσότερες και καταστροφικότερες πυρκαγιές της δεκαετίας.

Σύμφωνα με τα όργανα χαρτογράφησης και παρακολούθησης των πυρκαγιών που διαθέτουν οι δορυφόροι της, ο αριθμός των φετινών πυρκαγιών, είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από το 2010 και στις επτά επαρχίες του Αμαζονίου που βρίσκονται στην Βραζιλία. Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκε το όργανο που είναι γνωστό ως Μέτριας Ανάλυσης Καταγραφικό Φασματοραδιόμετρο (MODIS) του δορυφόρου Aqua, το οποίο από το 2003 καταγράφει τις θερμικές ανωμαλίες σε πλανητικό επίπεδο.

Άκρως ανησυχητικές είναι και οι μετρήσεις του άλλου οργάνου του δορυφόρου Aqua του Ατμοσφαιρικού Βυθόμετρου Υπέρυθρης (AIRS) το οποίο κατέγραψε μια “κολώνα” καπνού-μονοξειδίου του άνθρακα η οποία φτάνει τα 5.500 μέτρα ύψος και η οποία ξεκινάει από τον Αμαζόνιο και απλώνεται νότια και ανατολικά προς το Σάο Πάουλο. Την ίδια εικόνα έχουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και οι αστροναύτες που βρίσκονται εκεί και οι οποίοι αναρτούν σχετικές φωτογραφίες στα σόσιαλ μίντια με τα σύννεφα από τις πυρκαγιές και την καταστροφή.

Ο Αμαζόνιος, το τροπικό δάσος του οποίου παράγει από το 6% μέχρι το 20% του οξυγόνου του πλανήτη (σύμφωνα με διαφορετικές μετρήσεις) καίγεται εδώ και εβδομάδες και από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι φωτιές μπήκαν ξεκάθαρα από αγρότες και κτηνοτρόφους που θέλουν να αποψιλώσουν μεγαλύτερες εκτάσεις δάσους για να αυξήσουν τις εκτάσεις που εκμεταλλεύονται. Στο πλευρό τους βρίσκεται από την πρώτη μέρα, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρου και η κυβέρνηση του. Η κυβέρνηση της ακροδεξιάς στην Βραζιλία έχει μειώσει την χρηματοδότηση για την πυρόσβεση και έχει φτιάξει ένα νομικό πλαίσιο που στην ουσία ενθαρρύνει τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και τους μεγαλοκτηνοτρόφους να προχωρήσουν σε αποψιλώσεις.

Εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις και η διαχείριση της κρίσης απασχόλησε όπως είναι αναμενόμενο όχι μόνο την κυβέρνηση της Βραζιλίας, αλλά και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Σύνοδο της G7. Οι φωτιές στον Αμαζόνιο, αλλά και η αδιαφορία της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μπολσονάρου για την καταπολέμηση τους (καίνε εδώ και εβδομάδες και μόλις προ μερικών ημερών ελήφθη απόφαση για πυρόσβεση), οδήγησαν σε ανοιχτή κόντρα τον Μπολσονάρου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η κόντρα εκφράστηκε πριν την Σύνοδο της G7, ενώ συνεχίστηκε και μετά από αυτήν. Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων ανεπτυγμένων οικονομιών συμφώνησαν να συμβάλλουν στην πυρόσβεση με μέσα και επιχειρήσεις συνολικής αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, όμως η κυβέρνηση Μπολσονάρου κατηγόρησε τον Μακρόν και τους υπόλοιπους ηγέτες για… αποικιοκρατική συμπεριφορά. Με τον χυδαίο τρόπο της ακροδεξιάς, αρνήθηκαν να δεχθούν τα 20 εκατομμύρια, της βοήθειας και διάφορα στελέχη της κυβέρνησης πέρασαν στην επίθεση εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν με φράσεις “δώστε τα για αναδασώσεις στην Ευρώπη” και “αφήσατε να καεί η Νοτρ Νταμ και έρχεστε να μας πείτε πως να σβήσουμε τις φωτιές στον Αμαζόνιο”.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου