ΔΙΕΘΝΗ

Βούτηξε στον Ατλαντικό ο Τζόνσον για να στείλει «μήνυμα» στην ΕΕ

βούτηξε-στον-ατλαντικό-ο-τζόνσον-για-ν-397988

Σήμερα κολύμπησα γύρω από αυτόν τον βράχο, είπε ο Μπόρις Τζόνσον στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη Σύνοδο του G7.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κολύμπησε στις ακτές της Μπιαρίτς πριν από την σημερινή έναρξη των συνομιλιών υπό το άγρυπνο βλέμμα των Γάλλων στρατιωτών και του Βρετανού πρεσβευτή στη Γαλλία Εντ Λίγουελιν που τον ακολουθούσε, σύμφωνα με έναν συνεργάτη του.

Ο Τζόνσον ήταν γνωστός για την αγάπη του για την ποδηλασία πριν αναλάβει την πρωθυπουργία. Σήμερα βούτηξε από ένα βραχώδες σημείο μερικά εκατοντάδες μέτρα μακριά από την παραλία της Μπιαρίτς.

«Επιτρέψτε μου να μιλήσω μεταφορικά. Σήμερα το πρωί κολύμπησα γύρω από αυτόν τον βράχο. Από εδώ δεν μπορεί να δει κάποιος ότι υπάρχει μια γιγαντιαία τρύπα μέσα στον βράχο. Υπάρχει έξοδος. Αυτό που θέλω να πω στην ΕΕ είναι ότι υπάρχει έξοδος αλλά δεν μπορείς να την δεις αν απλώς κάθεσαι στην παραλία«, είπε ο Τζόνσον.

Με μια βαθιά πολιτική κρίση να μαίνεται στη χώρα του ο Τζόνσον κάνει αυτές τις ημέρες το διεθνές ντεμπούτο του στη σύνοδο της Ομάδας των 7 στο γαλλικό θέρετρο, την πόλη Μπιαρίτς, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Νωρίτερα πάντως ο Μπόρις Τζόνσον «εξασφάλισε» την δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ ότι μετά το Brexit ΗΠΑ και Βρετανία θα συνάψουν τάχιστα μια μεγάλη εμπορική συμφωνία.

Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του G7 στη Γαλλία ενώ αναφερόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε σίγουρους πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για το Brexit.

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον επεσήμανε ότι οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα είναι δύσκολες, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις βρετανικές επιχειρήσεις στην αμερικανική αγορά μετά το Brexit.

Χθες, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου του G7, ο Τζόνσον έσπευσε να δηλώσει: «Το μήνυμά μου προς του ηγέτες αυτή την εβδομάδα είναι: η Βρετανία, της οποίας ηγούμαι, θα είναι ένα διεθνές έθνος, στραμμένο προς το εξωτερικό και σίγουρο για τον εαυτό του», τόνισε ο Τζόνσον, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίο με ή χωρίς συμφωνία.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου