ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια οργή για τις φωτιές στον Αμαζόνιο

παγκόσμια-οργή-για-τις-φωτιές-στον-αμα-400299

Ο Αμαζόνιος χρειάζεται καλύτερη διαχείριση ώστε να τερματιστεί η “οικοκτονία” στο τροπικό δάσος, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς.

Την ώρα που οι πυρκαγιές μαίνονται στη Βραζιλία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Konbini ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής, το Σαββατοκύριακο.

“Ο Αμαζόνιος καίγεται και αυτό είναι ένα θέμα που αφορά όλον τον κόσμο επειδή είναι πηγή βιοποικιλότητας. Έχουμε μια πραγματική οικοκτονία σε εξέλιξη παντού στον Αμαζόνιο και όχι μόνο στη Βραζιλία”, πρόσθεσε. Συνεχίζοντας όμως τη σύγκρουσή του με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, επέκρινε τον τρόπο που διαχειρίζεται την περιοχή.

“Πρέπει να βρούμε μια καλή διοίκηση για τον Αμαζόνιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμπλακούν μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιθαγενείς πληθυσμοί περισσότερο απ’ όσο εμπλέκονται τώρα και πρέπει να σταματήσουμε την αποψίλωση των δασών που γίνεται παντού”, είπε.

Την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει “διεθνή κρίση” τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, τον “πνεύμονα του πλανήτη”.

“Ο κόσμος ξεχνάει, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος το ξεχνάει, όμως η Γαλλία βρίσκεται στον Αμαζόνιο. Το μεγαλύτερο εξωτερικό σύνορο της Γαλλίας είναι μεταξύ Γουιάνας και Βραζιλίας, επομένως είμαστε εκεί”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας.

Στη σύνοδο της G7, ο Μακρόν είπε ότι θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους ηγέτες για να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την προστασία του τροπικού δάσους και να αναπτυχθούν μηχανισμοί που θα αποτρέπουν τις πυρκαγιές.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε την Παρασκευή ότι θα στείλει ομοσπονδιακά στρατεύματα με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ρίχνοντας την ευθύνη για την εκτόξευση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος στις πέρα του φυσιολογικού ξηρές καιρικές συνθήκες.

Σε ένα σύντομης διάρκειας τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο ακροδεξιός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», δηλώνοντας βέβαιος ότι «τα κράτη» θα υπερασπιστούν τη Βραζιλία στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

«Δασικές πυρκαγιές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», επισήμανε ο αρχηγός του βραζιλιάνικου κράτους.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και θα καταπολεμήσει το «περιβαλλοντικό έγκλημα» με τον ίδιο τρόπο που πολεμά την κοινή εγκληματικότητα.

Ωστόσο, τόνισε, ότι η διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για την κατάσταση που επικρατεί στην βόρεια Βραζιλία «δεν βοηθά στην επίλυσή της».

Ο ινδιάνος αρχηγός Ραόνι Μετουκτίρε κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ότι θέλει να καταστρέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνσή του από την εξουσία το συντομότερο δυνατό.

«Πρέπει τον ξεφορτωθούμε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε για τον ακροδεξιό Βραζιλιάνο πρόεδρο ο διάσημος ινδιάνος αρχηγός μαχητικός υπερασπιστής του δάσους του Αμαζονίου σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θέλει να αποτελειώσει το δάσος, θέλει να αποτελειώσει εμάς (τους αυτόχθονες). Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που κάνει», συνέχισε ο γηραιός ινδιάνος αρχηγός κατηγορώντας τον Μπολσονάρου ότι προωθεί την ανάπτυξη γεωργίας, υλοτοπίας και εξορυκτικής δραστηριότητας σε γη των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

«Αυτός είναι που παρακινεί αυτούς τους ανθρώπους, όπως τους αγρότες, οι οποίοι τον ακούν, νομίζουν ότι έχουν όλα τα δικαιώματα και αρχίζουν να καίνε τα δάση», επισήμανε ο 89χρονος Ραόνι που αγωνίζεται για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

Ζητώντας εξωτερική βοήθεια τόνισε πως: «θέλω να υπάρξει μια γενική κινητοποίηση για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να καίγεται έτσι», δήλωσε ο Ραόνι, λέγοντας ότι «δεν έχει δει ποτέ κάτι τέτοιο».

Στον «πνεύμονα του πλανήτη», περίπου 700 νέες πυρκαγιές καταγράφησαν μέσα σε 24 ώρες την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE).

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου