ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής πολιτική σύγκρουση για τον Αμαζόνιο που καίγεται

διεθνής-πολιτική-σύγκρουση-για-τον-αμ-401547

Σε αντικείμενο διεθνούς πολιτικής αντιπαράθεσης αναδεικνύονται οι πυρκαγιές που καταστρέφουν με αυξανόμενους ρυθμούς το δάσος του Αμαζονίου.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε πως η ανθρωπότητα δεν έχει το περιθώριο να επιτρέψει περαιτέρω ζημιά σε μία τόσο σημαντική πηγή οξυγόνου και βιοποικιλότητας, προσθέτοντας πως ο Αμαζόνιος «πρέπει να προστατευθεί».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «διεθνή κρίση», σημειώνοντας ότι θα θέσει το ζήτημα στην σύνοδο κορυφής του G7 που αρχίζει το Σάββατο στο Μπιαρίτζ. «Το σπίτι μας καίγεται, κυριολεκτικά» έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα των κρατικών υπηρεσιών οι πυρκαγιές στην Βραζιλία έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 80% σε σχέση με πέρυσι, ειδικά στην περιοχή του Αμαζονίου.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου κατήγγειλε ωστόσο απόπειρα παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Χαρακτήρισε τυχόν συζήτηση στο G7 – όπου η Μπραζίλια δεν συμμετέχει – «λανθασμένη αποικιοκρατική νοοτροπία».

«Αυτές οι χώρες που στέλνουν χρήματα εδώ, δεν τα στέλνουν για φιλανθρωπία», είπε. «Τα στέλνουν με τον στόχο να παρέμβουν στην κυριαρχία μας», δήλωσε ο ακροδεξιός ηγέτης, μολονότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε παραδεχτεί ότι η Βραζιλία δεν διαθέτει τα μέσα ώστε να ανταπεξέλθει μόνη της στην κρίση.

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μπολσονάρου είχε αποκρούσει την κριτική αποδίδοντας την αύξηση των πυρκαγιών στην δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δίχως να παρουσιάσει υποστηρικτικά στοιχεία. Ισχυρίστηκε ότι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές θέλουν να εκδικηθούν την κυβέρνησή του διότι έχει περικόψει την χρηματοδότησή τους.

Πάντως χθες ο βραζιλιάνος πρόεδρος φάνηκε να παραδέχεται εμμέσως ότι ίσως οι φωτιές οφείλονται σε δράση αγροτών που προσπαθούν να αποψιλώσουν εκτάσεις για οικονομική εκμετάλλευση.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο κ. Μπολσονάρου έχει ενθαρρύνει την οικονομική εκμετάλλευση του δάσους, κυρίως από ξυλοκόπους και αγρότες.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου