ΔΙΕΘΝΗ

Αποβίβαση μεταναστών στη Λαμπεντούζα αποφάσισε ο εισαγγελέας

αποβίβαση-μεταναστών-στη-λαμπεντούζ-404090

Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές διέταξαν απόψε την άμεση αποβίβαση στη Λαμπεντούζα όλων των μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms το οποίο βρίσκεται ακινητοποιημένο κοντά στο νησί.

Η εντολή αυτή δόθηκε από την εισαγγελία του Αγκριτζέντο αφού ο εισαγγελέας Λουίτζι Πατρονάτζο ανέβηκε προηγουμένως στο πλοίο, μαζί με δύο γιατρούς, για να διαπιστώσει την κατάσταση, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανέφερε μέσω του Facebook ότι αναμένει από τους εισαγγελείς να δώσουν εντολή εκκένωσης του σκάφους.

Η ισπανική οργάνωση είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη να επιτραπεί στους περίπου 100 μετανάστες, που παραμένουν επί 19 ημέρες πάνω στο πλοίο, να αποβιβαστούν στην Ιταλία.

Ο εισαγγελέας διέταξε επίσης να κατασχεθεί προληπτικά το πλοίο μόλις φτάσει στο λιμάνι, στο πλαίσιο μιας έρευνας κατ’ αγνώστων με την υποψία της παράνομης κράτησης προσώπων, παράλειψης και άρνησης παροχής βοήθειας. Ο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή αφορά προσωπικά τον ίδιο.

“Αν νομίζει κανείς ότι θα με φοβίσει με την πολλοστή προσφυγή και έρευνα, γελιέται. Θα ήταν λάθος, αφού καταφέραμε να πείσουμε την Ισπανία να στείλει ένα πλοίο (για να παραλάβει τους μετανάστες), τώρα να τους αποβιβάσουμε στην Ιταλία και να δικάσουμε τον υπουργό Εσωτερικών που εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα σύνορα της χώρας”, τόνισε.

Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι οι ισπανικές αρχές αποφάσισαν να στείλουν ένα πολεμικό σκάφος για να παραλάβει τους μετανάστες και να τους μεταφέρει στις Βαλεαρίδες. Η Μαδρίτη έλαβε αυτήν την απόφαση αφού καμιά δεκαριά άνθρωποι πήδηξαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να φτάσουν κολυμπώντας στις ιταλικές ακτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου