ΔΙΕΘΝΗ

Πιέσεις στον Καντάφι για αποχώρηση

πιέσεις-στον-καντάφι-για-αποχώρηση-429953

Η Ουάσιγκτον αναγνώρισε το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, πολιτικό όργανο των εξεγερμένων, ως τη «νόμιμη κυβερνητική αρχή» στη χώρα, σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Σε αναγνώριση των εξεγερμένων προχώρησε και η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη. Η Χ. Κλίντον δήλωσε ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει τους εξεγερμένους να λάβουν επιπλέον οικονομική βοήθεια.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι η Ουάσιγκτον θα αναγνωρίσει επίσημα το Συμβούλιο, έως ότου μπορέσει να αναλάβει την εξουσία σε ολόκληρη τη χώρα μια μεταβατική κυβέρνηση.

Η Χ. Κλίντον δήλωσε ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει τους εξεγερμένους να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, ενώ συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν τον πιο «αποτελεσματικό και κατάλληλο τρόπο για να γίνει αυτό». Τόνισαν, επίσης, ότι η κατάσταση για τους Λίβυους πρόσφυγες είναι «δραματική».

Η Ομάδα Επαφής

Η ομάδα επαφής για τη Λιβύη, η οποία συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τέταρτη φορά, αξίωσε εκ νέου την αποχώρηση του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία.

«Ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως ορίζεται στο τελικό στάδιο του οδικού χάρτη που θα ανακοινωθεί δημόσια» αναφέρει το ανακοινωθέν της ομάδας επαφής, αποσπάσματα του οποίου διανεμήθηκαν σε ορισμένους δημοσιογράφους και αναμετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου, o υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας είχε πει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Άμπντουλ Ιλάχ αλ Χάτιμπ, θα λάβει εντολή να παρουσιάσει στον Καντάφι τους όρους οι οποίοι τίθενται για την αποχώρησή του, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας-πακέτου, που πρόκειται να συμπεριλάβει την κήρυξη εκεχειρίας.

Η Ιταλία αποδέσμευσε προς όφελος των εξεγερμένων μια πρώτη δόση ενός ποσού 100 εκατ. ευρώ από τους πόρους της Τρίπολης που είχαν δεσμευθεί από τη Ρώμη, ενώ 300 εκατ. ευρώ πρόκειται να αποδεσμευτούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο Καντάφι θέλει τη Βεγγάζη

Πολεμικό διάγγελμα από τον Μουαμάρ Καντάφι με κάλεσμα στους υποστηρικτές του να πορευτούν προς τη Βεγγάζη, τη βάση των αντικαθεστωτικών στα ανατολικά της Λιβύης, και να την «απελευθερώσουν από τους «προδότες». Μεγάφωνα στην Τρίπολη μετέδιδαν σε υποστηρικτές του Καντάφι το μήνυμα του Λίβυου συνταγματάρχη ότι «η ώρα της μάχης έφτασε».

Στο στόχαστρο βρέθηκε ξανά ο Νικολά Σαρκοζί με τον Καντάφι να δηλώνει ότι είναι «εγκληματίας πολέμου, ένας διανοητικά διαταραγμένος που κηλίδωσε την ιστορία του γαλλικού έθνους».

«Αυτός Σαρκοζί είναι ένας εγκληματίας πολέμου, ο οποίος κηλίδωσε την ιστορία του γαλλικού έθνους και κατέστρεψε τους δεσμούς, που η χώρα του έχει με τη Λιβύη και τα μουσουλμανικά κράτη. Είναι διανοητικά διαταραγμένος [ο Σαρκοζί]» δήλωσε ο Λίβυος ηγέτης.

Σε αυτό το μήνυμα, το τρίτο από την 1η Ιουλίου, ο Λίβυος ηγέτης διαβεβαιώνει ότι «ο λαός του είναι ο πιο δυνατός, επειδή υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια, την τιμή και τη γη του» και ότι οι «σταυροφόροι» (αναφορά στις δυνάμεις του NATO) θα ηττηθούν διότι κάνουν έναν «άδικο πόλεμο».

Το μήνυμα έρχεται τη στιγμή που οι Λίβυοι εξεγερμένοι έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους στα δυτικά, κοντά στην Αλ Ασάμπαα, στρατηγική πόλη 80 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, και ανακοινώνουν μια επίθεση στην πετρελαιοπαραγωγό πόλη Μπρέγκα.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου