ΔΙΕΘΝΗ

Επιθέσεις σε πρεσβείες ΗΠΑ και Γαλλίας

επιθέσεις-σε-πρεσβείες-ηπα-και-γαλλία-430634

Υποστηρικτές του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ επιτέθηκαν στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας στη Δαμασκό, στον απόηχο της επίσκεψης που πραγματοποίησαν οι πρεσβευτές των δύο χωρών στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας -σε μία ισχυρή και πρωτοφανή επίδειξη στήριξης στο αντικαθεστωτικό κίνημα. Την αποτυχία των συριακών Αρχών να προστατεύσουν τη διπλωματική αποστολή καταδικάζουν οι ΗΠΑ.

Φρουροί της γαλλικής πρεσβείας πυροβόλησαν στον αέρα με πραγματικά πυρά για να απομακρύνουν το πλήθος που επιχείρησε να εισβάλει στο κτιριακό συγκρότημα της διπλωματικής αποστολής. Ξέσπασαν συγκρούσεις με τους φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές.

«Το επεισόδιο έχει πλέον τελειώσει» ανακοίνωσε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας από το Παρίσι, ωστόσο διπλωματικές πηγές από τη Δαμασκό ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι και έχουν περικυκλώσει το κτίριο.

Άλλη ομάδα υποστηρικτών του Αλ-Άσαντ κατόρθωσε να εισβάλει στο κτιριακό συγκρότημα της αμερικανικής πρεσβείας. Εκτόξευαν πέτρες, έσπασαν παράθυρα, ύψωσαν τη συριακή σημαία και έγραψαν αντι-αμερικανικά συνθήματα στους τοίχους, αποκαλώντας «σκύλο» τον Αμερικανό πρεσβευτή Ρόμπερτ Φορντ.

Δεν υπήρξαν τραυματίες μεταξύ του διπλωματικού προσωπικού.

Στο μεταξύ αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα παράσχει την απαιτούμενη προστασία στην πρεσβεία. Ωστόσο, τόνισε πως η αντίδραση των Αρχών στο επεισόδιο ήταν «αργή και ανεπαρκής», επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θα καταδικάσουν επίσημα την αποτυχία της Συρίας να προστατεύσει την πρεσβεία.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν τρεις ημέρες αφότου οι πρεσβευτές Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας βρέθηκαν στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας, η οποία αποτελεί προπύργιο της αντικαθεστωτικής εξέγερσης.

Ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στους αντικαθεστωτικούς από την Ουάσινγκτον και το Παρίσι. Οι Σύροι διαδηλώνουν κατά χιλιάδες στη Χάμα εδώ και εβδομάδες, αψηφώντας την άγρια καταστολή του καθεστώτος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας είχε ανακοινώσει ότι κάλεσε τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Γαλλίας και επέδωσε νότα διαμαρτυρίας για την «μη εγκεκριμένη» επίσκεψή τους στην Χάμα, την οποία αποκάλεσε «σαφή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου