ΔΙΕΘΝΗ

Υπόθεση Σκρίπαλ: Νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία

υπόθεση-σκρίπαλ-νέες-οικονομικές-κυρ-417632

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε σήμερα σειρά νέων κυρώσεων στη Ρωσία για την επίθεση με το χημικό όπλο Ναβιτσόκ εναντίον του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ το 2018 στη νότια Αγγλία, την ευθύνη για την οποία η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο προσάπτουν στη Μόσχα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουάσινγκτον θα εναντιωθεί στη χορήγηση οποιαδήποτε βοήθειας στη Ρωσική Ομοσπονδία «από πλευράς των διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών», επιβάλλει περιορισμούς στην πρόσβαση των αμερικανικών τραπεζών στην αγορά ρωσικού κρατικού χρέους και περιορίζει τις εξαγωγές αγαθών και τεχνολογιών στη Ρωσία, ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Τα μέτρα, που επιβάλλονται βάσει αμερικανικού νόμου του 1991 για την εξάλειψη των χημικών και βιολογικών όπλων, θα τεθούν σε ισχύ περί «τη 19η Αυγούστου», μετά την ειδοποίηση του αμερικανικού Κογκρέσου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής διπλωματίας. Θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον 12 μήνες. Ο νόμος ορίζει ότι οι κυρώσεις δεν μπορούν να αρθούν παρά μόνο αν η Ρωσία αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι «δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα στο μέλλον», με την επαλήθευση και υπό τον έλεγχο διεθνών επιθεωρητών. Πρόκειται για τη δεύτερη σειρά κυρώσεων από τις ΗΠΑ στη Ρωσία για την υπόθεση αυτή.

Το 2018, ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε εμπορικό κέντρο στο Σάλσμπερι (νότια Αγγλία) και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Πηγή, φωτό: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου