ΔΙΕΘΝΗ

Σε έκτακτη ανάγκη περιοχές της Σιβηρίας, όπου μαίνονται καταστροφικές φωτιές

σε-έκτακτη-ανάγκη-περιοχές-της-σιβηρί-424492

Η ρωσική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις περιοχές του Κρασνογιάρσκ και του Ιρκούτσκ και εν μέρει την περιοχή Μπουριάτιας, όπου στις αχανείς δασικές εκτάσεις, μαίνονται καταστροφικές πυρκαγιές.

Οι πυρκαγιές, εκτείνονται σε μια έκταση 30.000.000 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα ο καπνός να έχει απλωθεί στις γειτονικές πόλεις Τομσκ, Αλτάι, Γιεκατερίνεμπουργκ, Τσελιάμπινσκ, ωστόσο οι περιοχές που έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές καταλαμβάνουν μια έκταση 16.030.000 εκατομμυρίων στρεμμάτων

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τους ξηρούς ανέμους και μια αφύσικη θερμοκρασία για την περιοχή που φθάνει τους 30 Βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα έχουν προκύψει σε πολλά αεροδρόμια των πόλεων λόγω του καπνού.

Έχουν καταγραφεί 232 έστιες, ενώ εξαιρετικά δύσκολες είναι συνθήκες στην περιοχή του Ικρούτσκ με 137 πυρκαγιές και στην περιοχή του Κρασνοντάρ με 94 πυρκαγιές

Στην περιοχή του Κρανοντάρ η συνολική έκταση στην οποία μαίνονται οι πυρκαγιές φθάνει τα 9.850.000 εκ. στρέμματα, ενώ στην γειτονική περιοχή του Ιρκούτσκ έχουν παραδοθείς τις φλόγες περίπου 6.000.000 στρέμματα.

Υπάρχουν επίσης 85 εστίες σε μια έκταση 5.222.807 στρεμμάτων, που θεωρείται μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, η οποία παρακολουθείται από το Διάστημα και στην οποία η κατάσβεση της πυρκαγιάς θεωρείται αδύνατη με την χρήση διαφόρων μέσων.

Συνολικά στις φλόγες έχουν παραδοθεί δασικές εκτάσεις σε 11 περιοχές της Σιβηρίας, ενώ ο καπνός από τις πυρκαγιές έχει κατακλύσει μια ζώνη στις οποία υπάρχουν 15 πόλεις, που βρίσκονται σε τέσσερις περιοχές. Συνολικά στις περιοχές αυτές βρίσκονται 500 κατοικήσιμα σημεία.

Στο μεγαλύτερο τμήμα των εκτάσεων όπου μαίνονται οι πυρκαγιές είναι αδύνατον να φθάσουν βαρέως τύπου πυροσβεστικά οχήματα.

Στην κατάσβεση των καταστροφικών αυτών πυρκαγιών συμμετέχουν 3000 πυροσβέστες, 500 πυροσβεστικά οχήματα και 60 εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών προτίθεται να αυξήσει την δύναμη των πυροσβεστών και των μέσων που συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η ρωσική υπηρεσία διαχείρισης δασών θεωρεί ότι αιτίες των πυρκαγιών είναι οι καιρικές ανωμαλίες, οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων, οι «ξηρές καταιγίδες» ( ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο καταιγίδας χωρίς βροχή-σ.σ) όπως και τα λιγοστά χιόνια κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Οι μετεωρολόγοι, μεταδίδουν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν προβλέπουν προς το παρόν βελτίωση των καιρικών συνθηκών στις περιοχές αυτές της Σιβηρίας, ενώ οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν παρατηρείται αύξηση στην ατμόσφαιρα βλαβερών ουσιών από τον καπνό, που να υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου