ΔΙΕΘΝΗ

Ανδρας βρήκε τραγικό θάνατο σε λίμνη -Τον σκότωσε εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα

ανδρας-βρήκε-τραγικό-θάνατο-σε-λίμνη-τ-427445

Ανδρας που κολυμπούσε στα νερά λίμνης πεθαίνει όταν προσβάλλεται από εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα.

Ενα σπάνιο, όσο και φρικιαστικό περιστατικό έλαβε χώρα σε τεχνητή λίμνη στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο εν λόγω άνδρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, ο άνδρας πέθανε έπειτα από μόλυνση που προκάλεσε ένα είδος αμοιβάδας, η οποία και αποκαλείται εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα.

Πέθανε 11 μέρες μετά την έκθεση στην εγεφαλοφάγα αμοιβάδα

Ο άτυχος άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, ένιωσε αδιαθεσία αφότου απόλαυσε το κολύμπι σε πάρκο αναψυχής Fantasy Lake Water Park στην πόλη Κάμπερλαντ Κάουντι στις 12 Ιουλίου. Η ανακοίνωση για τα αίτια του θανάτου του δημοσιεύτηκε ωστόσο την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του abcnews, το ομοσπονδιακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων επιβεβαίωσε την αιτία θανάτου, που οφείλεται στην Naegleria fowleri, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της εγκεφαλοφάγας αμοιβάδας. Πρόκειται για μονοκύτταρο οργανισμό που φαίνεται, όπως δηλώνει και το όνομά του, να τρέφεται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η αμοιβάδα μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρα αν εισέλθει στον οργανισμό από τη ρινική κοιλότητα, ωστόσο δεν μπορεί να προκαλέσει ασθένεια σε περίπτωση κατάποσης.

Η αμοιβάδα προκαλεί σοβαρή ασθένεια, ακόμη και εννιά μέρες μετά την έκθεση. Τα συμπτώματα της νόσου είναι οξύς πονοκέφαλος, πυρετός, ναυτία και εμετοί, ενώ μπορούν να εξελιχθούν σε ξηρό λαιμό, λιποθυμίες ακόμη και κώμα.

145 θάνατοι από την αμοιβάδα σε 56 χρόνια

Φαίνεται πως η εμφάνισή της δεν είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, καθώς από το 1962 ως και το 2018 έχουν αναφερθεί 145 περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνθηκαν από την συγκεκριμένη αμοιβάδα στις ΗΠΑ. Πέντε από τις περιπτώσεις αυτές καταγράφονται στη Βόρεια Καρολίνα, όπου συνέβη και το παρόν περιστατικό.

Το 2016, η εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα ήταν η αιτία θανάτου φοιτήτριας στο Οχάιο. Τότε οι γονείς του θύματος είχαν καταφύγει δικαστικά για τον θάνατο σε βάρος της Πολιτείας. Ο 18χρονος φοιτητής είχε χάσει τη ζωή του 11 μέρες αφότου έπεσε στα νερά του κέντρου κατά τη διάρκεια εκδρομής με την εκκλησία.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου