ΔΙΕΘΝΗ

Καταργεί τα στερεότυπα μεταξύ των δύο φύλων

καταργεί-τα-στερεότυπα-μεταξύ-των-δύο-431827

Η «Ισότητα» είναι δημόσιος παιδικός σταθμός, άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο χρόνο στη συνοικία Σόντερμαλμ της σουηδικής πρωτεύουσας Στοκχόλμη, και αποτελεί ένα από τα πιο ριζοσπαστικά παραδείγματα της πολιτικής που ακολουθεί η Σουηδία στο θέμα της ισότητας των φύλων. το προσωπικό αποφεύγει τις λέξεις «αγόρια» και «κορίτσια» αποκαλώντας τα 33 παιδιά που περνούν την πόρτα του κάθε πρωί «φίλους». Από τα χρώματα στους τοίχους έως τα παιχνίδια και τα βιβλία, όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται υπακούουν σε μια λογική: να μην εκτίθενται τα παιδιά στα στερεότυπα των φύλων.

Πίσω από αυτό το πρωτοποριακό πείραμα βρίσκεται η σκέψη ότι ακόμη και σε μια ευαίσθητη κοινωνία στο θέμα της ισότητας των φύλων οι ρόλοι αρσενικού και θηλυκού δίνουν ένα άδικο προβάδισμα στα αγόρια.

Οι ιστορίες που διηγούνται και τα παραμύθια που διαβάζουν οι παιδαγωγοί στα παιδιά υπακούουν στη ίδια λογική. Σε μια από τις ιστορίες πρωταγωνιστούν δυο αρσενικές καμηλοπαρδάλεις που είναι στενοχωρημένες επειδή δεν έχουν παιδιά έως ότου βρίσκουν ένα εγκαταλελειμμένο αβγό κροκοδείλου.

Ομόφυλα ζευγάρια, όπως οι δυο αρσενικές καμηλοπαρδάλεις, μονογονεϊκές οικογένειες και υιοθετημένα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο σχεδόν όλων των παραμυθιών.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου