ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

νέα-πρόεδρος-της-κομισιόν-η-ούρσουλα-φ-438657

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με 383 ψήφους υπέρ και 327 κατά.

Η Γερμανίδα πολιτικός χρειαζόταν 374 ψήφους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος.

Είκοσι δύο ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Οι δεσμεύσεις

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε κατά την διάρκεια της τελευταίας της ομιλίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μία «πράσινη συμφωνία» για την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, εάν εκλεγεί.

Στην ομιλία, που σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια ήταν αρθρωμένη για να απευθυνθεί προς όλες τις παρατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους συντηρητικούς, τους σοσιαλιστές, τους Πράσινους, τους φιλελεύθερους και την αριστερά, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει νέα παράταση του Brexit, εάν χρειασθεί.

«Είμαι έτοιμη για μία νέα παράταση στην ημερομηνία της αποχώρησης, εάν υπάρξει ανάγκη για περισσότερο χρόνο και για καλό λόγο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια της ομιλίας της ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο πριν από την αποψινή ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού της.

Η δήλωσή της έγινε δεκτή με γιουχαΐσματα από την πτέρυγα των βρετανών ευρωβουλευτών υποστηρικτών του Brexit. Επειτα από διαδοχικές παρατάσεις, η ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ορισθεί για την 31η Οκτωβρίου.

Ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν πρότεινε «νέο σύμφωνο» για την μετανάστευση και την επανάληψη των προσπαθειών για την μεταρρύθιση του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου, τονίζοντας ότι χρειάζεται «ενσυναίσθηση και αποφασιστικότητα στην δράση».

Η Μεσόγειος έχει γίνει «ένα από τα φονικότερα σύνορα στον κόσμο», είπε επισημαίνοντας την ανάγκη να σώζονται ζωές στην θάλασσα.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται ανθρώπινα σύνορα », είπε σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ οφείλει να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση και να βρει «νέο τρόπο» για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Είναι επίσης σημαντική η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και της ακτοφυλακής, είπε εξηγώντας ότι η δύναμη πρέπει να απαρτίζεται από 10.000 μέλη και να συγκροτηθεί πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο, το 2024 το αργότερον.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε ενώπιον των ευρωβουλευτών να εφαρμόσει απολύτως την αρχή της ισότητας των φύλων στους διορισμούς των ευρωπαίων επιτρόπων και να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. «Από την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1958, μόνο 35 απο τους 183 επιτρόπους ήταν γυναίκες», είπε για να προσθέσει: Εκπροσωπούμε το ήμισυ του πληθυσμού. Θέλουμε το δίκαιο μερίδιό μας».

Η βία κατά των γυναικών «δεν είναι γυναικείο θέμα», είπε υποσχόμενη να την περιλάβει στον κατάλογο των εγκλημάτων που παρατίθενται στην ευρωπαϊκή συνθήκη.

Αναφερόμενη στους τεχνολογικούς κολοσούς, η γερμανίδα πολιτικός δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό να πληρώνουν χαμηλούς φόρους «επειδή εκμεταλλεύονται το σύστημά μας».

«Το ότι οι γίγαντες της τεχνολογίας εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη στην Ευρώπη είναι μια χαρά» , διότι η Ευρώπη είναι μία ανοικτή αγορά. «Αλλά αν κάνουν αυτά τα κέρδη εκμεταλλευόμενοι το εκπαιδευτικο μας σύστημα, το εξειδικευμένο προσωπικό, τις υποδομές μας και την κοινωνική μας ασφάλεια…δεν είναι αποδεκτό να πληρώνουν ελάχιστους φόρους».

Εγκάρδια συγχαρητήρια από τη Μέρκελ

Τα «εγκάρδια συγχαρητήριά» της προς μια «εκ πεποιθήσεως και πειστική Ευρωπαία», την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την εκλογή της στο αξίωμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε πριν από λίγο η Καγκελάριος ’Αγγελα Μέρκελ. Στην ανακοίνωσή της η κυρία Μέρκελ αναδεικνύει τόσο το γεγονός ότι για πρώτη φορά εκλέγεται σε αυτή τη θέση γυναίκα όσο και το ότι κάποιος Γερμανός αναλαμβάνει το εν λόγω αξίωμα για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερα από 50 χρόνια.

«Χαίρομαι διότι με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γίνεται μία εκ πεποιθήσεως και πειστική Ευρωπαία επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα θα ξεκινήσει με μεγάλο ενθουσιασμό τις προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρισκόμαστε ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό κατέστησε πολύ σαφές κατά την σημερινή της ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τονίζει η Καγκελάριος και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σήμερα χάνει μια επί πολλά χρόνια υπουργό στις κυβερνήσεις της, αλλά κερδίζει έναν νέο εταίρο στις Βρυξέλλες. «Για αυτό προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου