ΔΙΕΘΝΗ

Καίγεται το νησί Μάουι στη Χαβάη: Απομακρύνθηκαν κάτοικοι και τουρίστες

καίγεται-το-νησί-μάουι-στη-χαβάη-απομα-441967

Ο κυβερνήτης της Χαβάης Ντέιβιντ Ίγκε κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί Μάουι ενώ χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και τεράστια νέφη καπνού έχουν φτάσει στις γειτονικές παραλίες.

Αν και οι περισσότεροι κάτοικοι μπόρεσαν αργότερα να επιστρέψουν στα σπίτια τους η πυρκαγιά έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος, φτάνοντας περίπου τα 36.420 στρέμματα, καίγοντας κυρίως παλιά αγροκτήματα με ζαχαροκάλαμα και χαμηλή βλάστηση.

Η φωτιά στο Μάουι, που συχνά αποκαλείται το Νησί της Κοιλάδας, είχε περιοριστεί κατά 60% μέχρι χθες το βράδυ, όμως οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι αν και έχουν κλείσει τα καταφύγια, ίσως χρειαστεί να ανοίξουν και πάλι αν ζητηθούν νέες εκκενώσεις.

Οι αρχές έχουν επίσης καταφέρει να περιορίσουν κατά πολύ μια δεύτερη, μικρότερη φωτιά που έχει κάψει περίπου 810 στρέμματα και η οποία ξέσπασε βόρεια της πρώτης. Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη στην κεντρική κοιλάδα του νησιού, με τις φλόγες της να ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες των περιοχών Μααλαέα και Κιχέι απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους, ενώ πυροσβέστες μάχονταν με τις φλόγες με τη συνδρομή ελικοπτέρων.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου