ΔΙΕΘΝΗ

Στη φυλακή για τρία χρόνια ο λάθος άνθρωπος

στη-φυλακή-για-τρία-χρόνια-ο-λάθος-άνθρ-441977

Δικαστήριο του Παλέρμο αθώωσε έναν άνδρα από την Ερυθραία ο οποίος κατηγορούνταν ότι ήταν επικεφαλής ενός τεράστιου δικτύου διακίνησης μεταναστών, επιβεβαιώνοντας ότι έγινε λάθος ταυτοποίηση όταν αυτός συνελήφθη πριν τρία χρόνια σε κοινή επιχείρηση των ιταλικών και των βρετανικών αρχών.

Η σύλληψη το 2016 του Μεντχάνι Τεσφαμαριάμ Μπέρε παρουσιάστηκε ως μεγάλη επιτυχία των ιταλικών και των βρετανικών αρχών, οι οποίες πίστεψαν ότι έχουν συλλάβει έναν από τους πλέον καταζητούμενους διακινητές μεταναστών, τον Μεντχάνι Γιεντέγκο Μέρεντ, γνωστού και με το παρατσούκλι «ο στρατηγός».

Όμως ο δικαστής Αλφρέδο Μοντάλτο του κακουργιοδικείο του Παλέρμο ζήτησε χθες Παρασκευή την άμεση απελευθέρωση του Μπέρε, ο οποίος συνελήφθη στο Χαρτούμ του Σουδάν στις 24 Μαΐου 2016.

«Πρόκειται για μια υπόθεση λάθος ταυτότητας. Ο άνδρας που κρατούνταν συνελήφθη άδικα», τόνισε ο Μοντάλτο.

Ωστόσο ο Μπέρε κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της συνδρομής σε παράτυπη μετανάστευση επειδή βοήθησε έναν ξάδελφό του να φτάσει τη Λιβύη. Καθώς όμως έχει περάσει ήδη τρία χρόνια στη φυλακή το δικαστήριο ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

Το απόγευμα ο νεαρός μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Καλτανισέτα, στο κέντρο της Σικελίας, ενόψει της απέλασής του, ανακοίνωσε η δικηγόρος του Μισέλ Καλαντρόπο, η οποία πλέον κατέθεσε αίτημα για την παροχή ασύλου στον πελάτη της.

«Έπειτα από τρία χρόνια επιτέλους ο δικαστής επιβεβαίωσε αυτό που λέγαμε: είχε έναν γεωργό στη φυλακή και έναν διακινητή ελεύθερο», επεσήμανε η Καλαντρόπο. «Πιστεύω ότι βρήκαν μία σολομώντειο λύση», πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο του 2016 οι ιταλικές αρχές είχαν ανακοινώσει με υπερηφάνεια τη σύλληψη στο Σουδάν και την έκδοση στην Ιταλία του Μεντχάνι Γιεντέγκο Μέρεντ έπειτα από χρόνια ερευνών στα δίκτυα διακίνησης που έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ευρώπη και χιλιάδες άλλους στον θάνατο.

Ο Μέρεντ, επικεφαλής ενός δικτύου, πιστεύεται ότι ήταν αυτός που ναύλωσε το πλοίο το οποίο ναυάγησε στις 3 Οκτωβρίου 2013 στα ανοικτά της Λαμπεντούζα παρασέρνοντας στον θάνατο 366 ανθρώπους.

Ωστόσο λίγο μετά τη σύλληψή του άρχισαν να φτάνουν μαρτυρίες ότι ο συλληφθείς δεν ήταν ο Μέρεντ, αλλά ο Μεντχάνι Τεσφαμαριάμ Μπέρε, ένας πρόσφυγας από την Ερυθραία που βρέθηκε στο Χαρτούμ και δεν είχε καμία σχέση με τον καταζητούμενο, με τον οποίο μοιράζεται μόνο το μικρό όνομα “Μεντχάνι” που είναι σχετικά συνηθισμένο στην Ερυθραία.

Έρευνες που διεξήγαγαν Ιταλοί, Αμερικανοί και Σουηδοί δημοσιογράφοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Μπέρε συνελήφθη την άνοιξη του 2016 διότι είχε φλερτάρει με τη σύζυγο του Μέρεντ στο Facebook και είχε πάρει τηλέφωνο έναν διακινητή στη Λιβύη για να μάθει νέα για έναν ξάδελφό του που ήθελε να φτάσει στην Ευρώπη.

Την εποχή εκείνοι οι ερευνητές έχασαν τα ίχνη του Μέρεντ, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη του 2015 στο Ντουμπάι για κατοχή πλαστού διαβατηρίου. Αφέθηκε ελεύθερος οκτώ μήνες αργότερα και πλέον, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους αυτούς, ζει στην Ουγκάντα.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου