ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο επέμβασης από Τουρκία

σχέδιο-επέμβασης-από-τουρκία-434274

Η Άγκυρα προετοιμάζει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας σε συριακό έδαφος, για να ανακόψει το κύμα των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία, εξαιτίας της πρωτοφανούς καταστολής από το καθεστώς Άσαντ

Ήδη υπερβαίνουν τους 10.000 σε καταυλισμούς που θα επισκεφτεί σήμερα η Αντζελίνα Τζολί (η παρουσία της προκάλεσε? έμφραγμα στα ξενοδοχεία της τουρκικής επαρχίας Χατάι) και ο γνωστός αρθρογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ προέβλεψε ότι θα ξεπεράσουν τους 200.000 αν η Δαμασκός και το Χαλέπι γίνουν θέατρα εμφυλίου. Ο Μπιράντ αποκάλυψε ότι η τουρκική επέμβαση στη Συρία εξετάστηκε πρόσφατα "σε ανώτατο επίπεδο", γεγονός που επιβεβαίωσε Τούρκος διπλωμάτης.

"Εμείς θέλουμε μια ισχυρή και ευημερούσα Συρία. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό πρέπει να εφαρμοστεί η πορεία εκδημοκρατισμού που εγγυήθηκε ο Ασαντ", επεσήμανε από την πλευρά του ο Νταβούτογλου στον απεσταλμένο του Σύρου προέδρου, Χασάν Τουρκμανί, ύστερα από τρίωρη συνάντηση. Οι Τούρκοι, ωστόσο, δηλώνουν "απογοητευμένοι" από την "έλλειψη συνεργασίας" της Δαμασκού και σχεδιάζουν θύλακα εντός συριακού εδάφους, στην περιοχή μεταξύ Αλεξανδρέτας και Χαλεπιού. Για τον σκοπό αυτό ο Νταβούτογλου κάλεσε χθες για ενημέρωση τους Τούρκους πρεσβευτές σε Μ. Ανατολή, ΗΠΑ και ΕΕ, που θα προσπαθήσουν να εκμαιεύσουν την ανοχή της Δύσης και χωρών της περιοχής.

Ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ναμπί Αβτζί, αποκάλυψε πως η χώρα του "υπενθυμίζει συνεχώς στη Συρία την πιθανότητα μιας τουρκικής επέμβασης" με τη συγκατάθεση της διεθνούς κοινότητας, καλώντας τη Δαμασκό "να λογικευτεί, έστω και την τελευταία στιγμή".

Στο μεταξύ, χιλιάδες κάτοικοι της βόρειας πόλης Μααράτ αλ Μουμάν συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν για να σώσουν τη ζωή τους. Δεκάδες τανκς και οχήματα μεταφοράς προσωπικού αναπτύσσονται στις εξόδους της, όπως και στη νοτιότερη πόλη Χαν Σεϊχούν, επίσης στον αυτοκινητόδρομο που ενώνει τη Δαμασκό με τη δεύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι καθημερινά συλλαμβάνονται στην περιοχή πάνω από 300 κάτοικοι και φοβούνται επανάληψη της σφαγής του Τζισρ Αλ Σουγκούρ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου